Notiser

2021 års stipendiater

Vi säger Grattis till 2021 års stipendiater
Hasse Lindroth som fick Grafiska sällskapets stipendium, 
Nina Kerola som fick Erik Wessel Fougstedts stipendium 
och Ronald Miller som fick Anni Bergmans stipendium postumt 

Grafiska Sällskapet med säte i Stockholm, tilldelade tre konstnärer stipendier vid årsmötet den 16 maj 2021. Stipendiesumman är 15 000kr vardera.

Hasse Lindroth, Stockholm
Grafiska Sällskapets stipendium 2021
”Hasse Lindroth tilldelas Grafiska Sällskapets stipendium 2021, för att i sina klassiska stadsskildringar, ofta elegant handkolorerade, porträttera sin hemstad Stockholm, där livet fortgår mot en fond av svärta och ljus.
Under ett långt konstnärsliv har Hasse Lindroth följt staden jämsides med utvecklingen och de grafiska bladen blir lika mycket dokumentära vittnesmål som bilder med stark känslomässig beröring i de igenkännbara miljöerna.
Aldrig har Stockholm skildrats så levande inom konstgrafiken som i Lindroths gravyrer och etsningar.”

Nina Kerola, Huddinge
Erik Wessel-Fougstedts Stipendium 2021
” Det var en kall februarimorgon, man kunde se en kajak glida över det stilla vattnet. Morgonen var dimmig, moln hängde lågt på himlen och horisonten var inte synlig. Inte ett enda ljudet hördes, endast paddlarna som rörde vid vattnets yta. Sakta försvann allt i dimman.  
Den här upplevelsen av stillheten och något som försvinner i den, påminner om Nina Kerolas bilder. En känsla av längtan och gamla minnen. Är längtan något melankoliskt? Något man ska sörja över? Det behövs inte. Nina Kerola använder den för att skapa vackra bilder som lämnar utrymme för oss som tittar på dem. Vi får också vara där. Vi får kliva in i hennes bilder och ta del av gamla minnen och upplevelser och vara ”Någonstans” som titeln på en av hennes bilder.”

Ronald Miller, Ljungby
Annie Bergmans Stipendium 2021, postumt

“Mödosamt och noggrant utförda gravyrer med människor i händelsernas centrum.
Det är ett exakt berättande och i det säkra arbetet med stickeln utmejslas grafiska blad som alltid tycks innehålla något oförklarligt. Den stora detaljrikedomen gör att det finns mycket att upptäcka i varje bild och kanske finns det en lösning till det gåtfulla i en av dessa detaljer. Intriguing för att använda ett engelskt ord – fängslande!“
Ronald Miller avled hastigt den 11 maj 2021.

Lämna en kommentar