Ett konstnärligt möte mellan Falu Konstgrafiska Verkstad (FKV) och Åbo Konstgrafiker resulterar i vårens utställning på MEKEN där ett stort antal Åbokonstnärer deltar.
Kontakten mellan de båda verkstäderna etablerades i samband med att Katri Ikävalko bjöds in till FKV för att arbeta med litografi som Artist-in-residence 2013. Åbo Konstgrafiker r.f., eller Turun Taidegraafikot ry., där hon är en av medlemmarna bildades 1933 för att främja grafik som konstform. Förutom att stödja konstnärer och erbjuda en verkstad att arbeta i var en av hörnstenarna i verksamheten också att sprida konstgrafik både i hemlandet och internationellt. Redan under de första åren hade man en flitig utställningsverksamhet och visade sina verk bl.a. i Helsingfors, Moskva, Köpenhamn och London. Medlemmarna har därefter fortsatt inriktningen och utställningarna utanför Finland genomförts ofta i form av utbyten med städer och grafiska verkstäder där konstnärer knutna till dessa även visar sina verk för Åbopubliken. Ambitionen idag är att genom de nya kontakterna också etablera ett nätverk mellan konstgrafiska verkstäder.
Efter att ha genomfört utställningsutbyten med Estland och Litauen ville man fortsätta med de nordiska länderna. I Danmark inviterades föreningen till ett samarbete med Naestved Grafiska verkstad som ägde rum under 2013 och 2014. I Sverige föll valet på FKV som tog emot förfrågan med entusiasmen att göra utbytet så omfattande som möjligt. Genom att kolaborera med MEKEN i Smedjebacken, en av arenorna för den svenska delen av the International Print Triennial med Krakow som säte och huvudort, kunde utställningen växa till den storlek den nu antagit.
Deltar gör: Andrei Bakharev, Annika Dahlsten, Esko Railo, Juha Joro, Katri Ikävalko, Maiju Hukkanen, Marita Mikkonen, Marjatta Nuoreva, Markku Haanpää, Piia Lehti, Saija Hairo, Sirkku Ketola, Teija Lehto, Tonja Goldblatt och Veronika Ringbom.
Hemorten Åbo, eller Turku, är Finlands äldsta stad. Den tros ha grundades på 1200-talet och var länge maktens centrum. I landet började grafik uppmärksammas på allvar som konstform 1931 i samband med grundandet av vad som senare skulle bli Finlands konstgrafikers r.f.. Året därpå höll gruppen Grafica en gemensam utställning i Åbo som ledde till bildandet av Åbo Konstgrafiker, den första lokalföreningen i landet.
Sammanslutningen växte snabbt till 30 aktiva konstnärer. En viktig faktor var stadens starka konsttraditioner och kontakterna mellan Åbo Ritskola, stadens konstförening och Åbo Konstmuseum. Ritskolan, idag Åbo Yrkeshögskola, statade kurser för att lära ut teknikerna, konstföreningen delade ut stipendier som gjorde det möjligt för medlemmarna att studera konstgrafik utomlands och Åbo Konstmuseum visade och köpte in tryck.
Föreningen har sedan 1967 haft sin egen verkstad med stöd av Åbo stad även om man både före och efter det bytt vistelseort med jämna mellanrum. 1986 öppnades det egna Galleri Joella som lagt grunden för det allt mer omfattande internationella utbytet. Där kommer medlemmar i FKV att visa sina verk senare i år. Samarbetet med grafikverkstäder i de nordiska länderna fullbordas sedan med det planerade utbytet med Oslo.
FKV:s hemort har från början befunnit sig i framkanten för svartvit grafik både i Sverige och internationellt. Axel Tallberg som växte upp i Falun introducerade på allvar konstgrafiken och dess tekniker i Sverige genom att startade de första utbildningarna vid Konstakademien i Stockholm 1895 där bl.a. Carl Larsson och Falugrafikerna blev hans elever.
FKV bildades 1957 som resultatet av en studiecirkel i ABF:s regi. 1973 övertog Falu kommun ledningen och verkstaden flyttade in i de nuvarande lokalerna vägg i vägg med Carl Larssons Etsarstuga på Blindgatan som numera är museum. I samband med det uppstod också möjligheten att anställa en föreståndare. Rollen innehas idag av Modhir Ahmed som placerat verkstaden i den tekniska och experimentella framkanten på flera sätt, också genom att utveckla miljövänliga arbets- och tryckmetoder.
Utställningen pågår 3 april – 30 april 2016
www.mekensmedjebacken.se