Notiser

Bertil Almlöf 1930-2024

Grafikern och målaren Bertil Almlöf har avlidit i den aktningsvärda åldern av 93 år. Bertil blev medlem i Grafiska Sällskapet 1964 och var sålunda medlem i sextio år! Under den långa tidsrymden, mer än halva den tid som Grafiska Sällskapet existerat, har den grafiska konsten både fördjupats och utvecklats i sin konstform. Men fortfarande är de klassiska teknikerna i högsta grad levande, och träsnittet blev Bertils grafiska uttryck.

Slättens ljus, träsnitt 2015

Bertil Almlöf målade under sommarljuset och tryckte sina träsnitt under vinterhalvåret. Men oavsett årstid var hans konst, målad som tryckt, starkt lysande, uppfordrande och ibland med färgen uppdriven till ett crescendo, vilket spelade med trästockens ådror, linjer och former. Och med motiv från naturen, molnen, fälten, träden och havet. De är så vackra de träsnitten i sitt samklang med färgerna!!

Själv, som kommisarie för Grafiska Sällskapets 100-årsjubileum, minns jag hans träsnitt Skogssjön som bland alla insända bilder liksom etsade sig fast i mitt minne. Enkelt, självklart och lysande!

Skogssjön, träsnitt 2007

Bertil Almlöf är representerad på Moderna museet, Nationalmuseum, Göteborgs konstmuseum med flera museer och institutioner både nationellt och internationellt. Han har utfört en stort antal offentliga utsmyckningar och var verksam i sitt skapande ända till slutet av hans liv.

2024-05-10 Jöran Österman

Lämna en kommentar