Notiser

Grafikern och grafiken – Sundsvalls museum

Missa inte denna utställning, pågår tom 1 september 2019

Sundsvallskonstnären Ulla-Carin Winter gästspelar på museet. Hon har botaniserat i vår konstsamling och gjort ett tematiskt urval med grafiken som utgångspunkt. Av ungefär 1000 grafiska verk har hon valt ut ett 30-tal konstverk från 24 konstnärer.

Det har varit otroligt intressant att få gå igenom denna skattkista av grafisk konst som Sundsvalls museum har i sina samlingar. Jag har hittat hur många guldkorn som helst och urvalet har inte varit lätt.

I de bilder som presenteras finns stora kontraster i uttryckssätten. Konstnärerna behärskar till fullo sin tryckteknik, gör medvetna val och kan därmed ge bilden det uttryck och innehåll de eftersträvar. En investering av tid, känsla och funderingar, konstnärens intention är äkta.

Bilderna bär en egen berättelse med ett fullständigt engagemang. Konstnärerna är hantverksskickliga men tekniken är bara ett ändamål för berättandet, de grafiska teknikerna kan ge unika uttryck som inte går att få på annat sätt.

Motiven beskriver djuren, landskapen, människan och de föremål hon omger sig med. En del med ett expressionistiskt uttryck, andra skildrar en vardaglighet vi kan känna igen oss i och några är en poetisk viskning i djup svärta.

Ulla-Carin Winter

Lämna en kommentar