Notiser

Grafiska Sällskapet – Regionombud Öst rapport 2022

Som regionombud för Öst har jag fått in rapporter från Grafikverkstäder i Gävle, Nyköping med KKV Sörmland, Grafiska Sällskapets verkstad på Fiskargatan, KKV Grafiken i Farsta, Uppsala, Västerås och Örebro. Utöver detta kan jag rapportera att flera medlemmar än på länge fått sina bilder tillgängliggjorda via Moderna Museet.

Bilden visar Adèle Essle Zeiss verk ”Statolit”  till vänster och till höger har vi Grafiska sällskapets medlem Jenny Olssons ”Luft” och  ”Eld” från invigningen 6/5 av den del av Nyförvärvspresentationen som hade titeln ”Tändstickor” curerad av Asrin Haidari på Moderna Museet Fotograf Ellen Cronholm

I Gävle Konstgrafiker har verkstan haft utställnings-utbyte med Örebro Läns Grafikgrupp men även visat utställning med inbjudna grafiker från England, USA, Skottland och Nigeria. Det anordnas återkommande kurs höst och vår i verkstan. Hemsida: https://gavlekonstgrafiker.com/ Facebook: https://www.facebook.com/groups/277782828923498 Instagram: https://www.instagram.com/gavlekonstgrafiker22/ /Nicklas W

Från Nyköping hälsar man att man i KKV Sörmland / grafikverkstan har ca 34 medlemmar, att man efter Pandemin har haft några kurser och workshops i samarbete med andra aktörer och att man arbetar med att renovera en avdelning för etsning då den tidigare behövde saneras. Det kommer att hållas en konstauktion som kan följas i deras sociala medier: Instagram: kkvsormland Facebook: Kkv Sörmland hemsida: kkvsörmland.se En grupp daglediga konstnärer träffas på måndagar och arbetar tillsammans. /Katarina Divander

Från Grafiska Sällskapets verkstad på Fiskargatan i Stockholm hälsar man att verkstan fyller 60 år 2022! 1:a advent firar därför Grafikverkstan och KCK 60 år med Öppet hus 11-16! 

Foto Tomas Holmqvist

Verkstan består av ca 35 st medlemmar och att några enbart är medlemmar i Digitalverkstan med storformatsskrivare och UV-belysning. Grafikverkstan har ett syrarum, akvatintskåp och dragskåp som tidigare haft en fläkt för ventilation. Just nu försöker man hitta finansiering till en ny fläkt.

Det kommer att hållas kurs i FP den 19+20 januari och det finns platser kvar om intresse finns. /Tomas Holmqvist

KKV Grafiken i Stockholm Farsta har under året fått fler etsande medlemmar. Akvatintskåpet har invigts och vi har haft kurser i verkstan i FP, Plåtlito och om några veckor kommer Natalia att hålla i akvatintkurs. Under 2022 har beläggningen i verkstan varit högre än tidigare och en grupp grafiker från Åbo har varit på besök och gått FP-kurs för Nina Kerola. 

Vi har en Facebookgrupp för informationsspridning och en bokningskalender på nätet. Då vi är en verkstad bland flera i KKV Stockholm i Farsta har vi hittills inte någon egen hemsida eller sociala medier där medlemmarna visar vad de gör. /Ellen Cronholm

UKV i Uppsala som funnits sedan augusti 2021 alltså drygt 1 år har nu nästan 60 medlemmar. Här har man byggt en grafisk verkstad som är miljövänlig och hållbar. Man har därför olika alternativa lösningar för att kunna jobba med grafiska tekniker. 

Det finns ett samarbete med Region Uppsala folkhögskola och Studiefrämjandet och man har haft kurser i högtryck (lino och trä, djuptryck – etsning i koppar med hjälp av elektrolys och fotopolymer) screentryck på papper och tyg och cyanotypie.

Vi har nyligen fått in ett nytt screentrycksbord med vakuumpump för att trycka på papper. Verksamheten riktar in sig på två grupper: De som vill lära sig och De som redan kan.

Angående Hållbarhet: Vi jobbar med BIG grund, Etsar etsningar med elektrolys och gör rent med post strip. Vi använder vattenbaserad tryckfärg av aqua till våra kurser.

Ni kan följ oss på instagram och facebook och vi har en hemsida: www.ukvgrafik.se /Gijs Weijer

Från KKV Västerås rapporteras av Christer Törnkvist att Grafikverkstan fick en ny ansvarig 2021 och denne har arbetat med att rusta upp verkstan och höja dess säkerhet.

Foto Christer Törnkvist

Belysningsrum och Grafikmörkrum har rustats upp och man har förbjudit etsning i salpetersyra. 

Under förra året hölls 3 kurser i FP. Under året har ett samarbete med Grafiska Sällskapet i Stockholm pågått för att båda verkstäderna skall kunna producera original av högsta kvalité till fotopolymer. Ett antal egenheter med skrivarna har noterats på bägge verkstäderna och med gemensamma insatser kunnat lösas till bägge parternas fördel. För vår del kan nu Epson 7900 storformatskrivaren skriva ut original anpassade till s.k. Toyobo-plåtar.

Screenverkstaden fick en ny ansvarig 2021, Ingela Bauer, efter att grafiken delades upp i två verkstäder. Under 2021 har två nya medlemmar antagits och fått behörighet att arbeta där.

Grafiker från verkstan har deltagit i Pop-Up Art i Västerås centrum sommaren 2021. Verk har blivit antagna till nationella utställningar. Västerås konstmuseum har köpt in en portfölj med grafik som producerats i verkstan. /Christer Törnkvist

Örebro Läns Grafikgrupp, (ÖLG): 7 nya medlemmar under sommaren/hösten. De flesta efter en sommarvecka i verkstaden under ledning av Helena Ferm. Man har arrangerat Prova-på workshop med Regionens konstförening 8/10.

Örebro konstskola höll en tredagars träsnittskurs med Fredrik Lindqvist i ÖLGs verkstad under våren.

Verkstan har anordnat flera medlemsutställningar t ex medlemsutställningen ”GRAFIK till 1000” (blad upp till 1000 kr) och Öppet hus i vår grafikverkstad 30/10. Detta är ett samarbete med KKV Örebro. (Öppet för konstföreningar m fl för bokade besök t o m 20/11.)

Utbyte med Gävle Konstgrafiker i Medlemsutställningen ”Visit” i Gävle konstgrafikers galleri 15/10-30/10. Nytt kontrakt med höjd hyra gäller f o m 2022. Fastighetsägaren renoverar just nu i verkstan.

Vi har hemsida: www grafikgruppen.nu,  Instagram: grafikgruppen.orebro och fb: Örebro läns grafikgrupp. /Mirjam Lidén

Lämna en kommentar