Notiser

Grafiska sällskapets verkstad, Konstnärernas Centralköp och Mosebacke ateljéhus firar 60 år 

I den gamla Navigationsskolan (1844- 1907), finns sedan 1962  Konstnärernas Centralköp inrymt här, liksom flera ateljéer. I anslutning till centralköpet i den f.d. gamla bagarstugan finns också Grafiska Sällskapets verkstad (Det finns även uppgifter att den grafiska verkstan tidigare var ett stall). I det inre s k syrarummet finns dock  tydliga tecken på att där en gång låg en bagarstuga.

Kolorerad Torrnålsgravyr av Hasse Lindroth från Mosebacke torg där man ser det vita Ateljéhuset i bakgrunden

Grundarna för Konstnärernas Centralköp 1962 var alla yrkesverksamma konstnärer och medlemmar i KRO(Konstnärernas Riksorganisation). Bland dessa fanns namnkunniga konstnärer som Siri Derkert, Torsten Fridh och Birger Mörk. Syftet med konstnärsbutiken var att kunna styra sitt eget sortiment och få bättre priser än vad som erbjöds av Beckers, vars sortiment var det enda alternativ som fanns i Stockholm på den tiden. Sedan 2010 är Konstnärernas Centralköp ett allmänt kooperativ så alla som vill kan bli medlemmar.

Grafiska Sällskapet grafikverkstad startades 1962 på initiativ av professor och bildkonstnär Nils G Stenquist som också blev förste intendent till verkstan.
I början hade man både koppartryckspress och litopress i den lilla verk- staden men snart blev det för trångt, litoverksamheten flyttades ut 1970 och under en tid arrenderades istället litoverkstäder.

Foto Tomas Holmqvist
Foto Tomas Holmqvist
Foto Anne-Lie Larsson Ljung

Idag är Grafiska Sällskapets grafikverkstad en välutrustad djuptrycks- verkstad och sedan 2011 finns också en digital verkstadsdel med utrustning för digital bildbearbetning och Fine Art Print.
Runt 30 konstnärer arbetar här och tar tillsammans hand om en eldriven Krause-press med 90 cm i valsbredd, två värmehällar, färghällar med diverse valsar, ett skissrum med ljusbord och ett syrarum med utrustning för akvatint. I den digitala verkstaden finns en PC med diverse program för bildbehandling, scanner, A2-skrivare för Fine Art Print och belysnings-utrustning för Fotopolymer-plåt. 

För att kunna bli medlem i verkstan ska man vara kunnig i djuptryckstekniken och ha vana av att jobba i en verkstad. Avgångselever från Grafikskolan i Stockholm och grafikstudenter från Konstfack, Kungliga Konsthögsko- lan och motsvarande får bli medlemmar i och med sin utbildning. Vi ser också gärna att man även är medlem i Grafiska sällskapet .

Den lilla trädgården mellan ateljéhuset och den grafiska verkstaden finns med i den berömda inledningsscenen i August Strindbergs Röda rummet. 

”…Det var en afton i början av maj, den lilla trädgården vid Mosebacke hade ännu inte blivit öppnad för allmänheten och rabatterna var inte uppgrävda,…” (ur Röda rummet)

Söndag den 27 november kl 11 – 16  slås dörrarna upp i både Konstnärernas Centralköp , alla ateljéer i ateljéhuset och Grafiska verkstan. I grafikverkstan kommer finnas möjlighet att prova på torrnålsgravyr för alla besökare. Välkomna då!

2022-11-20 Anne-Lie Larsson Ljung

Lämna en kommentar