Notiser

Helena Mellin, 1947 – 2023

Konstnären Helena Mellin avled hastigt bara ett par månader före sin 76-årsdag. Hon var bosatt i Rånäs i Uppland. Närmaste efterlevande är sambon Bengt Åberg, och barnen Karin Appelgren, Daniel Orreby och Pelle Mellin.

Helena växte upp i Danderyd. Hon studerade på Grundskolan för konstnärlig utveckling, och därefter på Konstfackskolan. Hon var länge bosatt i Stockholm, men för 33 år sedan bröt hon upp och flyttade till Ubby, Rånäs. 

Som konstnär arbetade hon de flesta åren med träsnitt, gärna på jättestora träplattor, och ofta med motiv ur vardagen. Detaljerade porträtt av gran- och tallgrenar, kor och kalvar i helfigur, men också satiriska bilder av Knutbypastorerna eller en dikeskörning i snöigt väglag. Sambon Bengt finns porträtterad på knä i potatislandet, eller på väg hem från jakten. Hon drev det svartvita träsnittet till fulländning, ibland kompletterat med en färglavering.

Genom en rad år samarbetade hon med flera konstnärskolleger och byggde tredimensionella landskap där trycken limmades på träplankor för att imitera björkar, eller på skåp och fågelholkar. Detta visades på flera grupputställningar runt om i Sverige men också i Finland.

Helena satt vid köksbordet hemma i Ubby och skar sina träsnitt, men var också medlem i Långholmens grafikverkstad. Där kunde hon trycka de stora träplattorna. Hon var uppfinningsrik och produktiv, kombinerade ibland flera olika träsnitt på samma tryck, eller gjorde kvadratiska bitar av trycken och skar ut ”tårtpappershål” i papprets vita partier.

Alldeles före sin bortgång hade hon gjort en serie träsnitt i stor format, med trädstammar och markens snår och växter. De bildar tillsammans en kärleksfull avbildning av den avlövade hösten i de uppländska skogarna.

Hon är mycket saknad av sin familj, men också av grannar och vänner, ateljekolleger och kolleger i Grafiska Sällskapet och Xylon.

2024-01-11 Ulla Wennberg

Lämna en kommentar