Notiser

”Renfana , regnspira och utmarker”

På Katrineholms konsthall visas nu Jenny Olssons utställning ”Renfana, regnspira och utmarker”(Men om detta vågar man inte tala)

 

Det är en utställning byggd på en känslig och noggrann iakttagelse av olika naturfenomen.

Att träda in i konsthallen är som att göra en vandring på fjället. Man anar att här finns en kunskap om både flora och fauna liksom en stark känsla för olika material och dess behandling.

Jenny har skapat en fin balans mellan grafiska tryck och objekt. Den neddämpade färgskalan håller samman alla verk i den luftiga och fina hallen.  Här finns en kreativitet och experimentlusta. Men hon lämnar aldrig noteringen av naturen. Det finns ett vetenskapligt förhållningssätt i skapelsen av hennes verk. Man kan också i dessa naturscenerier ana ett starkt miljöengagemang.

De grafiska trycken i fotopolymer är perfekt utförda och ackompanjeras så fint med de sköra torkade renfanorna hon organiserat i en stor cirkel på golvet.

Några av bilderna på väggen är avtryck på med fotoemulsion bestrukna papper  som hon låtit ligga i solljuset.

Tankarna går i det fallet till Strindberg som placerade tallrikar av silverbromid i ett bad av framkallande vätska under bar himmel . Han ville att plattorna skulle bli som en spegel av kosmos.

På samma sätt vill Jenny i sin experimentiver fånga in naturens allt.

Utställningen som Jenny skapat är som en kärleksförklaring till vår natur och Moder Jord. Den pågår ännu en vecka, så skynda dit!

Sista dag är lördag 20 maj.

Katrineholms konsthall https://www.katrineholm.se/konsthall

2023-05-12 Anne-Lie Larsson Ljung

Lämna en kommentar