Notiser

Stimulerande grafikutbyte i Skövde

Under två veckor i augusti/september gästades Skaraborgs Konstgrafiska Verkstad av en svenskfransk och två finska konstnärer. Den gemensamma nämnaren för dem är att alla arbetar med grafiska uttryck om än på mycket olika sätt.

Norbert Robles arbetar med olika etsningsmetoder kombinerade med fotopolymer. Janika Herlevi förhåller sig mycket fritt till grafiken och arbetar måleriskt med monotypi och mixed media medan Anne Rantakylä gör minutiösa mezzotinter och torrnålsgravyrer.

Ett tiotal av verkstans medlemmar var engagerade i projektet som omfattade hängning av tre utställningar, presskontakter, workshops, vernissagefest mm.

Det som fick oss att dra igång detta var egentligen förra sommarens Endegramöte (se www.endegra.org) som hölls i vår verkstad i samarbete med Tidaholms litografiska verkstad. Då träffades grafiker från nio länder och utbytte erfarenheter i en vecka. Kontakter skapades och bollen började rulla.

Vi sökte och fick pengar till Utvecklingsprojekt från Västra Götalandsregionen och planerar redan för nästa residens sommaren 2016.

Tack vare vårt samarbete med Skövde Kulturhus kunde Skövde Konstmuseum upplåta sitt utställningsrum för gästerna. De två andra utställningarna visades hos Galleri Lucifer och i verkstans eget utställningsrum.

Conny Brännberg, ordförande i Västra Götalandsregionens kulturnämnd invigde utställningen på Galleri Lucifer.

Målet var att uppnå ett givande och tagande av erfarenheter inom konstgrafiken och efter dessa veckor kan jag säga att detta mål, parat med stimulerande samvaro, med råge uppnåddes.

Mats Svensson
Skaraborgs konstgrafiska verkstad

Janika Herlevi är ordförande i Vasa konstgrafiker. Utbildad bl.a. på Svenska yrkeshögskolan i Nykarleby.

Anne Rantakylä går en fyraårig utbildning på en yrkeshögskola i Imatra med inriktning på grafik och fotografi.

Nobert Robles , fransk konstnär som bor i Lund och på Ven. Han är medlem i Skaraborgs konstgrafiska verkstad sedan starten 1981.

Lämna en kommentar