Notiser

Syrerik bildpoesi i grafik från Gran Canaria

Text: Bo Ljung

Från den 20 augusti till den 7 september ställer sex konstnärer från Gran Canaria ut i höstsäsongens första utställning på Grafiska sällskapet. 


Collage av beskurna verk ur utställningen. Från vänster (övre raden) Miguel Panaderos och Irene Leóns gemensamma verk, Noelia Verona, Rolf Håkansson, Saskia Rodríguez och Juan José Sanchez Artiles.

Fotocollage Bo Ljung

Konstnärerna som deltar i utställningen är konstnärsduon Miguel Panadero och Irene León,  Noelia Verona, Saskia Rodríguez, Juan José Sanchez Artiles och Rolf Håkansson. Svenska Rolf Håkansson, bosatt på Gran Canaria sedan 1986, är medlem i Grafiska sällskapet. Saskia Rodríguez är bosatt och verkar i Valencia på det spanska fastlandet medan de övriga fem har sin verksamhet i den norra delen av Gran Canaria, i Las Palmas, Telde och orten Aguimes.

Lek och allvar kompletterar varandra i den syrerika och kommunikativa utställningen, där flera av konstnärerna använder naturen som ett underliggande lager for att gestalta människans varande och växande. I duon Miguel Panaderos och Irene Leóns verk hittar man överraskande kombinationer av arkitektur, delar av människokroppar och växtlighet. De sparsmakade bladen som hänger fritt på väggen bildar tillsammans en livsberättelse om det verkliga livet som pågår. 

Juan José Sanchez Artilles tre färgrika bildvävar gestaltar flytande och svävande människokroppar som växelvis cirklar bland sjöväxter och djur i havet (i Arinaga) och i rymden i ett större makrokosmos. I Rolf Håkanssons fem verk finner man en hypnotisk och personlig sammansmältning av Canarisk naturmystik och jazzflöden, kryddat med drag av CO Hultens djungelbilder. Noelia Verona och Saskia Rodríguez ser ut att ha en gemensamt fokus på bildspråket i sig. Noelias rumsliga verk är komplexa ljus och mörker draman, uppbyggda av transparenta geometriska former, mönster och vibrerande trådar i olika tjocklekar. Hennes musikaliska bilder är ett universum i egen rätt. Saskia Rodríguez tänjer på bildspråkets gränser i sina små, ljusa och energiska bilder där hennes intresse mer ligger i HUR språktecknet ser ut rent visuellt och beter sig på bildytan än VAD det betyder eller representerar.  Här hittar man liknande språkliga ingångar som i både Antoni Tàpies och Cy Twomblys arbeten. 

Från vänster Juan José Sanchez Artiles, Irene León, Miguel Panadero, Noelia Verona, Saskia Rodríguez, Artiles och Rolf Håkansson

Utställningen är början på ett samarbete mellan Grafiska Sällskapet och den kulturvänliga orten Aguimes på Gran Canaria. Samarbetet är ett initiativ av Sällskapets ordförande Anne Lie Larsson Ljung och Aguimes kulturchef Francisco Gonzalez Ramos. Hösten 2023 är Sällskapets medlemmar inbjudna att ställa ut i Aguimes fina konsthall Sala de Arte i Casa de Cultura.

Text och bild

Bo Ljung 2022-08-27

Lämna en kommentar