Notiser

Grafik på Slottet

FÖRFATTARE BO GANARP

På Wiks slott högst upp i tornkammaren samsas 126 grafiker med var sitt grafiska blad.

Det kan kanske vara så att alla grafiska tekniker finns representerade på denna fullmatade utställning.

Det är många trappor att trampa uppför innan tornkammaren nås men när man väl är på toppen så möter där Amalia Årfelts stenlitografi Ceasar – en fransk bulldog. I rummet har det byggts runt med skärmväggar och en kub i mitten bildar en hjärtpunkt allt för att kunna få plats med all grafik. Trots trängseln på väggarna lyckas man få till en fin presentation av vart och ett av de grafiska bladen, vad grafik kan vara och av Grafiska Sällskapet.

Ett axplock av de grafiska blad som fångat mitt öga är Ulrika Thoréns screen på emalj Tivoli, Marcus Bagges linoleum u.t., Björn Wessmans litografi Vit natt, Birgitta Samuelsson serigrafi Hommage till livet IV, Olof Sandahls träsnitt I skrivande stund, Åse Marstranders torrnål Mamma. Sådär skulle jag kunna fortsätta ett bra tag till. En spännande och rik utställning som är väl värd utflykten.

Wiks Slott ligger ca 2 mil sydväst från Uppsala invid Lårstaviken som är en del av Mälaren. Ett välbesökt utflyktsmål för Uppsalabor. Har man tänkt besöka en julmarknad gör det då lördag 4 december. Då får man inte bara trängas med grafiken i slottets tornkammare utan också med 3000 julmarknadsbesökare som brukar besöka Wiks slott.

Bo Ganarp 2021-11-16

_______________________________________________________________________

Öppettider för grafikutställningen:

onsdagar 13 – 17 och söndagar 12 – 16 (dock stängt söndag 28 november och onsdag 1 december)

OBS. Sista utställningsdag är lördag 4 december öppet 12 -16.

Lämna en kommentar