Notiser

Grafiska Sällskapet och Grafik i Väst deltar i Supermarket 2017

Årets Supermarket Independent Art Fair går av stapeln 23–26 mars 2017, pressvisning onsdag 22 mars kl.15. Var? Svarta huset, LM Ericssons väg 26, Telefonplan.

Öppet: Tors–lör. 11–20 sön. 11–18. Konstnärsdrivna gallerier och liknande initiativ från hela världen ställer ut hundratals konstnärer.

Grafik i Väst och Grafiska Sällskapet samarbetar även i år med ett gemensamt arrangemang. Ni som bor i närheten eller vill förflytta er är välkomna att delta. Vi är där!

Kom till Supermarket med en bildidé, eller en bild tillgänglig online eller på en USB. Du kan även rita/måla något direkt på plats. Om du vill prova RISOGRAFEN, kan du antingen använda vanligt, vitt kontorspapper, eller så kan du ta med dina egna A4 matta papper. Masterfilmen blir bäst när du har gjort åtminstone 5 kopior, så var beredd att göra upplagor större än 20. Beroende på hur många vi är i montern, ska vi kunna byta färg-cylindrar för att göra flerfärgstryck.

Risografen är en rolig apparat som lämpar sig t.ex. för små zines-upplagor eller liknande.

 

This year’s Supermarket Independent Art Fair will be held 23 to 26 March 2017, press preview at 15 Wednesday, March 22. Where? Black House, LM Ericsson road 26, Telefonplan. Open: Thursday-Saturday 11-20, Sunday 11-18. Artist-run galleries and similar initiatives from around the world will exhibit hundreds of artists.

Grafik I Väst and Grafiska Sällskapet collaborates this year at Supermarket. You who live nearby or want to travel you are welcome to attend. We’re there!

Please come to Supermarket with an idea, image accessible online or on a USB. You can even draw/paint something right there at Supermarket. If you’re wanting to try the risograph, please know that you can either use free, white ”office” paper, or you can bring your own A4 matte paper. The ”master” film prints best once you’ve made at least 5 copies, so be prepared to make editions larger than 20. Depending on the amount of people there in the booth, we may be able to change color-cylinders to make a multi-color print.

Om samarbetsprojektet på Supermarket Independent Art Fair 2017, mellan Grafiska Sällskapet och Grafik i Väst, av Eric Saline

I augusti 2016 var Grafik i Väst värd för en amerikansk konstnär, Colin Frazer, i ett ”artist in residence” med ett veckolångt försöksprojekt och en utställning. Colin, som arbetar i en forskarutbildning i grafisk design vid California Institute of the Arts i Valencia, CA, och hans mångårige samarbetspartner Eric Saline bjöd in cirka 15 lokala konstnärer att delta i skapandet av en gemensam ”zine” med hjälp av en Risograph-skrivare. Men vad är då en Risographmaskin?

Den underliggande tekniken är mycket lik en MIMEOGRAF. Det sammanför flera processer som tidigare utfördes manuellt, till exempel med hjälp av Riso Print Gocco systemet eller Gestetner systemet. Originalet skannas genom maskinen och en ”master” skapas med hjälp av små värmefläckar på en termisk plåt som bränner tomrum (motsvarande bildområdena) i ett master ark. Denna master lindas därefter runt en trumma och bläck tvingas genom hålrummen i mastern. Papperet åker platt genom maskinen medan trumman roterar med hög hastighet för att skapa varje bild på papperet. Denna enkla teknik är mycket tillförlitlig jämfört med en standardkopiator och kan uppnå både mycket hög hastighet (typiskt 130 sidor per minut) och mycket låga kostnader. En bra livslängd för en risograf kan innebära 100.000 ”original” och 5.000.000 utskrivna exemplar.

Eftersom processen inkluderar riktigt bläck – som i offsettryck – och ingen värme krävs för att fixera bilden som på andra kopieringsmaskiner eller laserskrivare. Resultatet från en risograf kan behandlas som vilka andra trycksaker som helst. Detta innebär att ett ark som har gått igenom en risograf kan skickas genom en laserskrivare efteråt och vice versa. Colin förklarar att det finns något mer ”grafik-likt” över en risograf, eftersom flytande bläck trycks genom schabloner, en färg åt gången, jämfört med andra digitala tryckmetoder, såsom bläckstråleskrivare och laserskrivare. I en Risograph sugs färg in i papperet, blandas på ytan, i mycket tunna halvt genomskinliga skikt. För varje färg i ett risograftryck, måste en ny ”master” göras.

Som grafiker, tänker vi ofta på att utveckla våra arbeten i skikt som detta, men det här är den mest lämpade maskinen för att digitalt reproducera verk snabbt, effektivt och på ett kostnadseffektivt sätt.  Eftersom varje pappersark som är utskrivet åter måste matas in i Risographen för att skriva ut varje nästkommande skikt i en ny färg, finns en viss charm och möjlihet till ett litet misspass som är känt och eftertraktat av entusiaster. Följaktligen har denna maskin funnit en kär plats i hjärtat hos många grafiker och grafiska formgivare. Risografen tillåter en hög grad av kontroll, men med ett element av överraskning och oväntade resultat som gäller för varje ny utskrivet skikt. Även om det inte är en ny teknik, så vinner risografer i ”kultstatus” runt om i världen. Till exempel, vid Jan van Eyck Academin i Holland har man en hel våning Risograph maskiner som skriver ut A3-format, så att konstnärer kan röra sig smidigt mellan maskiner, som gör ”masters” för att skriva ut med olika färger, utan att man behöver byta cylinder på en maskinerna.

Grafik i Väst samarbetar med Grafiska Sällskapet vid Supermarket Independent Art Fair i Stockholm, från 23 mars fram till 26 mars, är 2017. Idén med vår monter är att få samman ett team av hängivna grafiker, som vill experimentera och arbeta med en Risograph maskin (A4 utskrifts-format, med 6 olika färger) och en A4 färgkopiator / scanner / skrivare, en typografipress och olika bokstavsformer. Tillsammans med medlemmar i föreningarna kommer Jakob Leijonhielm, Göran Boardy, Maria Erikson, Eric Saline, Nina Bondesson, och andra inbjudna att arbeta och experimentera. Även en fransk konstnär, Claire Hannicq, kommer att delta i mässan som en inbjuden ”artist in residence”, för att göra en särskild publikation. Vi kommer att producera böcker, tidskrifter, affischer och andra småtryck och alla är inbjudna att delta!

Vi uppmuntrar dig att komma och besöka oss under Supermarket Independent Art Fair, för att experimentera med Risographmaskinen, och andra apparater vi har på plats, inklusive en bordsskiva med en typografisk provtryckspress med prover av laserskuren och handklippa typografiska former att trycka med. Kom, låt oss skriva ut och trycka tillsammans!

Eric Saline

Se Eric Salines Video

 

 

Lämna en kommentar