Notiser

Hej, du ställer ut: Christer Themptander

Konstnärer som ställer ut just nu svarar på några frågor som ett sätt att presentera sin utställning.

 

Christer Themptander

 

Marx

 

Hej Christer Themptander du ställer ut på Grafiska sällskapet nu,  berätta lite om din utställning.

Jag har försökt att scenografera mitt rum (som har skyltfönster med många förbipasserande) som en spännande visuell helhet.

Vad ser man

De tre väggarna har olika teman. Den första politisk med väggtidningsstuk, ett tjugotal avrivna baksidor från Flamman, där jag gör samtidskommentarer var tredje vecka och i mitten ett stort psykedeliskt porträtt av Marx. Den andra väggen är poetiskt fantasifull med bilder ur serien  Hoppsan vi lever i en pyramidform, som var och en är visuella kortnoveller. Den tredje är en deadline Den yttersta dagen där döden hälsar på i vardagsnära situationer. Ovan trycken i storformat svävar i takhöjd ett kranium med text på benknotorna – Tack för att du väntar. Du behåller din plats i kön.

Har du någon titel, berätta om den

Vare sig vi vill det eller inte så hamnar vi i Pladask i samtiden. I de skrämmande världshändelserna, i vardagens upp och nedgångar. Har gjort ett vernissagekort med detta budskap i text och bild.

Vad för teknik, materiel och verktyg använder du?

Jag jobbar med collage analogt, klipper, skär med skalpell, klistrar fragment från tidningar, foton, mönster, färgat papper o.s.v. som jag behandlar/misshandlar i olika kopiatorer tills jag når fram till en ”förlaga” som jag skannar av, bearbetar ytterligare och sedan kan trycka/skriva uti lämplig storlek.

Vad tänker du på under processen, och hur ser processen ut?

Till denna utställning har jag fokuserat på en visuell scenografi för rummet och valt tryck (färdiga eller nygjorda) i färg och storlek för att passa in. -Jag blir verkligen lycklig när min mentala utställnings modell till 100% stämmer med det fysiska rummet.

Vilka är dina inspirationskällor? (i stor och smått)

Allt mellan himmel och jord. Det politiska och poetiska samtalet. Slumpen. Sprickan i väggen. Konsthistorien. Nyfikenhet. Uppkäftighet. Ifrågasättande. Majakovskij.

Säg något som var svårt eller tog mycket tid att göra eller lösa.

Bilden på Marx som är gjord lager på lager av motiv på OH-film och avscannad och bearbetad för att ge en tredimensionell effekt på nära håll.

Säg något som var lätt och lustfyllt att göra.

Bilderna ur serien Hoppsan vi lever där jag i ett flow kopplade ihop lösryckta figurer i mönstrade bakgrunder i skarpt avslöjande ljus.

Hoppsan vi lever

 

Den yttersta dagen

 

Lämna en kommentar