Notiser

Hej, du ställer ut Eleonore Holm

Konstnärer som ställer ut just nu svarar på några frågor som ett sätt att presentera sin utställning.

 

Landskap

 

Hej, Eleonore Holm, du ställer ut på Grafiska Sällskapet nu, berätta lite om din utställning.

Den är resultatet av mitt arbete med screentryck på olika sätt.

Vad ser man?

Jag visar monotypier:
Landskapsbilder i mest beige och grått
Svarta, abstrakta bilder med collage i beige, grått eller ockra
Ljusa fantasibilder i lager på lager
Ett större tryck på kinapapper som jag har monterat på duk på en kilram
Jag har också med en artist’s book – en ABC-bok för vuxna – och bokstäver att hänga på väggen som får representera alfabetet.

Har du någon titel, berätta om den.

Jag har ingen titel, men det kunde ha varit ”Monotypier”. Jag tycker det är roligare att göra olika bilder än att trycka en upplaga. Det är bara boken som finns i en upplaga (7 exemplar).

Vad för teknik, material och verktyg använder du?

Jag använder mest screentryck. Ibland ingår även högtryck och/eller collage.

Vad har du tänkt på under arbetsprocessen, och hur ser processen ut?

Innan jag började trycka hade jag en vag föreställning om vad det skulle bli, men ingen exakt bild i huvudet. Ibland lägger jag olika färgfält intill varandra för att på så sätt skapa ett landskap. Ofta trycker jag lager på lager. Gamla bilder kan också få utgöra bakgrund till nya som jag trycker ovanpå.

Lek med ord är något som roar mig, så jag bestämde mig för att göra en ABC-bok. Boken handlar om en bar där det går livat till. Utmaningen var att alla ord under respektive bokstav skulle börja på den bokstaven.

Vilka är dina inspirationskällor? (i stort och smått)

Det kan vara vad som helst. En bukett tulpaner gav t ex upphov till ganska många bilder, likaså ett foto från en resa.

Säg något som var svårt eller tog mycket tid att göra eller lösa.

Att framställa boken var mycket svårare än vad jag hade trott. Den är på 60 sidor och tryckt i screen på fram- och baksida. Det var svårt att komma på text till några av bokstäverna. Det var också svårt att få det snyggt. Texten hamnade snett och sidorna blev buckliga. Det var ett otroligt tidskrävande arbete.

Säg något som var lätt och lustfyllt att göra.

Det är lustfyllt, men inte så lätt, att se en bild växa fram när man inte har någon förlaga utan bara arbetar spontant. Det är också lustfyllt att göra collage. Då har man möjlighet att prova sig fram. Det som var lätt var själva hängningen av utställningen. Jag hade en ”assistent” till hjälp så det gick som en dans.

abc

 

Fantasi

Lämna en kommentar