Notiser

Hej, du ställer ut Hilda Lindström

Hej, du ställer ut på …Grafiska Sällskapet……………nu, berätta lite om din utställning.

Jag har arbetat med ett självbiografiskt tema, om känslan av att ständigt befinna sig i ett mellanrum, där ord möter bild. Urblekta svartvita fotografier symboliserar minnen från ett annat liv, ett kringflackande mobilt tillstånd och om att ta sig tillbaka till ett land som förändrats lika mycket som en själv, under den tid man varit borta.

Vad ser man?

Bilderna är samtliga svartvita, smått urblekta fotografier, komponerat med boktryck. Bladen i utställningen berättar tillsammans en historia, där både bild och text spelar lika stor roll.

Har du någon titel, berätta om den.

Jag har flera titlar som samtliga går in under samma tema; Some kind of game, A love story, People in the city, How do you think it feels m.m.

Vad för teknik, material och verktyg använder du?

Fotopolymer blandat med boktryck på papper. Motiven på fp-plåtarna är fotografier från Balkan, Polen, Rumänien och Stockholm. Det finns blad tryckta i upplagor och improviserade unika blad. Jag har arbetat och experimenterat med högupplösta foton och mobilfoton.

Vad har du tänkt på under arbetsprocessen, och hur ser processen ut?

Jag har haft två förhållningssätt: ett att trycka upplagor, rent, rakt och snyggt, två att gå ifrån de ursprungliga tillvägagångssätten och experimentera i tryckprocessen. Jag har inte alltid använt mig av första avdraget, utan andra och tredje för att få en ljusgrå, urblekt nyans. Det har resulterat i kompositioner på större papper med ett nytt uttryck olikt det ursprungliga.
Bladen har tryckts på tre svenska grafikverkstäder: fp-plåt på Falu Konstgrafiska Verkstad och KKV Farsta; boktryck på Grafikverkstaden i Södertälje.

Vilka är dina inspirationskällor? (i stort och smått)

Observationer, möten, tystnaden, gråzonen – det man inte pratar om

Säg något som var svårt eller tog mycket tid att göra eller lösa.

Svårt var att placera texten med boktryck på exakt den plats jag önskade. Om jag hade använta mig av screentryck hade det varit mycket lättare, men med boktryck måste man mäta, beräkna, spegelvända m.m. Det finns massor av aspekter som försvårar, men också utmanar arbetsprocessen. I och med att de blad som är tryckta med boktryck inte är i upplaga, är det också en svårare och en mer tidskrävande nöt att knäcka.

Säg något som var lätt och lustfyllt att göra

Det har varit roligt att arbeta med fotografier och att arbeta med vissa begränsningar, som tex att trycka bilderna i svartvitt.

 

 

 

 

Lämna en kommentar