Notiser

Höstmötet på Ålgården i Borås

Ett tjugotal persons deltog på höstmötet som inleddes med en rundvandring i verkstäder och galleri. Björn Therkelson (projektledare) presenterade därefter projektet Next Century som pågår i Västra Götaland samt berättade om sitt eget besök i Kina. Next Century är ett utbytesprojekt mellan Södra Kina och Västsverige. Det drivs av åtta västsvenska konstgrafiska föreningar i samarbete och medfinansieras av Västra Götalandsregionen och av Vänersborgs, Skövde, Borås’ och Marks kommuner. Waverly Liu, som står för den kinesiska delen av projektet, var också med på höstmötet och kunde räta ut vissa frågetecken.

Femton kinesiska grafiker har bjudits in för att under en månad arbeta tillsammans med sina svenska kollegor i de olika verkstäderna runt om i regionen. I början av nästa år det vernissage på Grafik i Väst av en utställning med grafik från projektet som även den ska turnera i regionen.

På höstmötet togs det kärva ekonomiska läget upp och det diskuterades vad man kunde göra åt det. Den annalkande triennalen berördes också – den planerade katalogen och boken följde tidsplanen.

Kvällen avslutades kvällen med mat, dryck och mingel.

 

Zhu Ye från Shanghai var den första av de konstnärer som besöker Västsveriges konstgrafiska verkstäder inom ramen för projektet Next Century. Hon anlände i mitten av maj och stannade en månad på Ålgården i Borås.

Zhu Ye tog examen på Shanghai University’s College of Fine Art och fortsatte sedan sina studier på Canterbury College of Art i England, (numera en del av the University for the Creative Arts). Hon har därefter undervisat några år på Shanghai Arts and Design College. Nu har hon ateljéer i Shanghai och i Bryssel och pendlar mellan världsdelarna.

Under sin vistelse i Borås koncentrerar sig Ye på arbete med torrnål på plast. Hon har utvecklat ett finkänsligt och sprött men ändå mycket koncist bildspråk, ofta men inte alltid i måttliga eller små format.

Lämna en kommentar