Notiser

Hej, du ställer ut: Eva Grytt

Konstnärer som ställer ut just nu svarar på några frågor som ett sätt att presentera sin utställning.

 

 

Eva Grytt

Samtal

 

Hej Eva Grytt, du ställer ut på Grafiska sällskapet nu, berätta lite om din utställning.

Det var länge sedan jag ställde ut på Grafiska sällskapets galleri, jag har inte gjort nya blad sedan flera år, i den här utställningen återanvänder jag gamla blad i nya collage.

Vad ser man?

Mina svarta torrnåls former som nu delar plats med b.l.a. fåglar på rymmen, romantiska tapeter och sköra papper,  Robinson Crusoe och andra gamla illustrationer, herrhattar som både finns utklippta och som ett objekt Hatt-träd.

Har du någon titel, berätta om den.

Collage. Det är just vad det är! Jag ville poängtera att mina verk är unika och inte finns i upplaga.

Vad för teknik, material och verktyg använder du?

Collagen innehåller delar av min orginalgrafik, torrnål, etsningar och f.p. gravyrer. Mest har jag använt tryck på tunt asiatiskt papper som jag river. Gamla illustrationer, bokmärken och och olika sorters papper ingår också, jag är en samlare.Verktyg: mina händer, sax och bokbindarlim.

Vad har du tänkt på under arbetsprocessen, och hur ser processen ut?

Jag har gjort collage tidigare men först nu använder jag mina egna grafiska blad i dem. Min bildvärld kommer i nya sammanhang. De utklippta bilderna börjar prata med varandra och jag överraskar mig själv. Tänker på innehållet och kompositionen. Det estetiska är viktigt och känslan är viktig, mina grafiska blad tänkte jag mig som kärnan av en känsla. Historier skapas också, det kan handla om civilisation mot natur, ett avsked, hur fåglar kvittrar, ett landskaps rymd. Ibland faller allt på plats och ibland är det bara att tänka om.

Vilka är dina inspirationskällor? (i stort och smått)

Allt material jag samlat på mig blir som en stor palett.

Säg något som var svårt eller tog mycket tid att göra eller lösa.

När jag limmat ett collage och det inte blir bra måste jag lägga allt i blöt och försiktigt lossa de bildelement jag vill spara. De är oftast gamla och sköra. Och så gäller det att limma i rätt ordning.

Säg något som var lätt och lustfyllt att göra.

Arbetet har varit väldigt roligt, lustfyllt och gett många positiva överraskningar.

Växt

 

Hattar i landskap

 

 

Lämna en kommentar