Notiser

Östersunds Kollektiva Grafikverkstads årligen återkommande julutställning

Nu i 25 år har grafikverkstans medlemmar, 4 åt gången presenterat mycket uppskattade utställningar på Ahlbergshallen. Alla konstnärer är ju välkända i stan varför kö bildas vid 12-tiden vernissagedagen i blomsterbutiken nedan.

I år ställer Åsa Jönsson, Hilde van Amelsvoort, Niklas Tinnsten och Gunilla Classon ut ”Fyra uttryck” som de kallar sin utställning. 

I första rummet möts publiken av färggranna serigrafier. Åsa har krypt runt i skogen och betraktat växterna på nära håll och sett sådant vi inte ger oss tid att se ordentligt. Se fröna ovan som lämnar maskrosen.

I nästa rum är det Niklas som studerat svampar och dess betydelse för människan. Hans bilder är mestadels i svart/vitt och det tar lång tid att titta på varje bild. Han har rent grafiskt experimenterat mycket med olika sätt att trycka, kompletterat med lite teckning för att nå det resultat han önskar.

Alla har kompletterat sitt arbete med text vilket förstärker uttrycket av bilder. 

Hilde van Amelsvoort har gjort vad vi skulle kunna kalla språkstudier, hon har gjort unika tecken rad efter rad lite som kinesiskt skrift. Hon har tryckt i svart eller med sepia färg på tyg och därför signerat på passepartouten.

Gunilla Classon Har använt gamla mjölkkartonger, klippt ut sina figurer och och ristat, färgat in och tryckt. Mycket tidsenliga bilder. T o m den gamla stålgalgen har fått vara med efter alla diskussioner om abortförbud runtom i världen.


Utställningen pågår till 18 december 2022.

2022-12-14 Cathrine Johansson

Lämna en kommentar