Reportage

Besök på AiR i Janus Kambans Hus – Färöarna

Text och bild: Birgit Kirke

Janus Kamban var en aktiv färöisk konstnär som främst arbetade med skulptur, men även grafik. Han var en viktig del av det färöiska konstlivet genom att bland annat vara med i grundandet av Färöarnas Konstmuseum. Kamban bodde i ett fantastiskt hus i utkanten av Torshamn, med utsikt över havet och intilliggande ön Nólsoy. Numera är Kambans hus ett Artist in Residence dit konstnärer kan söka sig året runt. 

Kambans hus

Kambans hus

Ateljén

Hallen och trappan
Vardagsrummet

Om vistelsen i Jan Kambans Hus

ListGraFo havde i forbindelse med det nordiske netværksmøde i Nordens Hus den 8. oktober (Nordic Graphical Meeting), booket to residensboliger i hele oktober måned.

I invitationen til netværksmødet opfordrede ListGraFo deltagerne til at søge residensophold.

Jeg søgte og var heldig at få bevilget den ene af residensboligerne – Kambans Hús.

Lidt om mig

Jeg kommer oprindeligt fra Færøerne. I mange år har jeg været bosiddende i Danmark, hvor jeg veksler mellem at arbejde i mit atelier i Harboøre blot 2 km fra Vesterhavet og mit atelier i Herning i det Midtjyske.

Med jævne mellemrum tager jeg til Færøerne for at få inspiration til nye værker. Naturen og livet ved havet er et gennemgående tema i mine værker. Havet omkring Færøerne har altid fyldt meget i min bevidsthed, det er så mange gange større end landområdet og der er havudsigt overalt, ligesom havet er omgærdet med den største respekt.

Min kunstneriske praksis omfatter maleri, grafik og skulptur.

Jeg er medlem af MYND – Færøske billedkunstnere, BKF – Billedkunstnernes Forbund, 

KKS – Kvindelige Kunstneres Samfund og GVV – Grafisk Værksted Vejle.

Hyggeligt besøg i stuen

Lidt om Janus Kambans og huset

Janus Kamban (1913-2009) var en anerkendt færøsk billedhugger og grafiker. I sit testamente donerede han sit hus og sine ejendele til en fond. Hans ønske var at skabe mulighed for at kunstnere kan komme og arbejde i huset i Klokkaragøta 42. Her kan kunstnere fra hele verden søge om at bo og arbejde i kortere eller længere tid.  

Arkitekt J. P. Gregoriussen (1932-2021) har tegnet huset med en tydelig kunstnerisk prioritering. Atelieret er klart husets største rum, ca. 40 kvm stort, med store østvendte vinduer og højt til loftet. Stuen er lille, hyggeligt indrettet og har en smuk udsigt over fjorden ud til Nólsoy.

Arbejdsopholdet

Jeg var der en hel måned. Det var fantastisk at arbejde i et så smukt atelier. Hele huset var som et levende museum – så inspirerende – bare det at være der føltes som et privilegium.

Det tog noget tid inden jeg for alvor kom i ”arbejdsflow”. Jeg havde brug for at finde mig til rette og suge til mig af indtryk både inde i atelieret og udenfor i landskabet. Derfor var det godt med et længerevarende ophold.

Från utställningen

Min tilgang til arbejdsprocessen var undersøgende og eksperimenterende. Jeg havde både tid og mulighed for at afprøve nye måder at arbejde med papiret.

Resultatet heraf blev nye spændende opdagelser samt billeder og skulpturer lavet af pigment og uld på papir.

Der blev også tid til en fordybelse i mulighederne med monoprint, hvilket bl.a. resulterede i nogle lidt større værker.

Från utställningen

I løbet af den måned jeg var i Kambans hus besøgte jeg flere øer, bl.a. Svínoy, hvor min farmor var født og havde sin opvækst. Her fik jeg lavet en hel del skitser og kultegninger. Skitserne og tegningerne ”fortæller” måske ikke alt hvad jeg oplevede, men det er gode huskebilleder jeg bruger som inspiration og udgangspunkt til nye malerier og grafiske værker.

Kunstverker pigment och uld på papir
Kolteckningar

Det var dejligt at have min bil med til Færøerne. Det betød at jeg nemt kunne tage på længere inspirationsture rundt omkring på øerne når det passede mig. Der er gode transportmuligheder og nemt at færdes på Færøerne, især med bil.

Svínoy

Åbent hus

Mit arbejdsophold sluttede med at jeg havde åbent hus og udstilling en søndag eftermiddag. Her inviterede jeg folk til at komme og se hvad jeg havde arbejdet med under opholdet samt få en god snak om kunst. Min gode kunstnerkollega Edith Mørkøre kuraterede udstillingen og sikrede at de bedste værker kom op at hænge. Resten af værkerne kunne ses som ”work in progress” på arbejdsbordene.

Da dagen var omme, havde der været mange besøgende – og jeg fik endda solgt nogle værker, hvilket jeg er meget taknemmelig for.

2022-12-08 Text och bild: Birgit Kirke

pm I samband med Nordiskt Grafiksymposium på Färöarna besökte Grafiska Sällskapets styrelseledamot Tova Fransson tillsammans med representanterna från Fyns Grafiske Værksted, daglig ledare Lene Leveau och styrelsens ordförande Erling Janum, huset och färöiska konstnären Birgit Kirke, som var där på en månads uppehälle under oktober 2022. 

Lämna en kommentar