Notiser

Rapporter från grafikverkstäder i norr, syd och öst

RAPPORT FRÅN REGION NORR

I samarbete med region Västernorrland har ÖKKV, KKV Härnösand och Nordingrå KKV samarbetat i projekt Grannar under 3 år. Projektet avslutas i år. Miljögruppen gjorde lathundar kring arbetsmiljön i alla verkstäder, subventionerade teknikkurser hölls på alla verkstäder, seminarier och konstfestival genomfördes samt utställningar: 4 x 4. En konstnär från varje verkstad i en utställning på varje verkstad plus deltagande av KNIS; Konstnärer i Sundsvall ideell förening, som också deltog, som verkstäderna, i projektet.

Till KKV-riks riksmöte i Kungälv 2022 skickade alla Norrlandsverkstäder representanter.

Egen reflektion: Många konstnärer har en press/liten verkstad i sin ateljé. Kanske beroende på långa avstånd här uppe hos oss i norr.

GÄVLE KONSTGRAFIKER:

Antal medlemmar: 30st

Det har hållits kurser  i traditionella tekniker höst och vår

Hyran består av tre ben:

  1. Minskad försäljning av årets blad
  2. Regionen stödjer oss ej, enbart kommunen med 1/3 del av hyran
  3. Medlemsavgifter

Guldnyckeln; en utmärkelse som delas ut till en person som öppnat dörrarna för konsten, en eldsjäl inom konstområdet i länet. 2022 till Ulla Helenius Reit.
Årets blad 2022 till Anders Thyr.
Galleri i samarbete med Konstfrämjandet. Söker samarbete för medlemsutställningar med Löfsta Bruk, Älvkarleby och Ljusdal.

KKV HÄRNÖSAND

kkvh.se
Har uppdaterat digitala avdelningen med nyaste modellerna av skrivare. Nya profiler av Peter Ragnarsson för original till fotopolymerplåtar. Planerar kurser i detta.
Har 3Dskrivare och vill utveckla möjligheter att producera klichéer med den.
Verkstan har haft två vistelsestipendier på 10 dagar som utdelats till en konstnär som arbetar med screen och en med grafik.
Både övernattningsrum och gästlägenhet finns för gästkonstnärer.
Projektrum/galleri finns.
Härnösands KKV firade 40årsjubileum 2022.

NORDINGRÅ KKV

nordingrakv.se
Gästande konstnärer i Nordingrå Konstbys residens använder flitigt grafikverkstäderna, mest boktryck- i år bland andra Yana Knight, Bryssel, Marcus Berkmann, Munchen och Anne Pincus, Australien.
Gästbostad finns.
Galleri i samarbete med Nordingrå Konstby.
Workshops i boktryck för familjer; barn och vuxna varje sommar.

ÖRNSKÖLDSVIKS KKV

okkv.se
Ny litografisk avdelning installerad.
Öppet hus för medlemmar med handledare en gång/månad.
Det årliga Kremsstipendiet fick 2023 Evelina Sondell som i april åkte till Österrike. Från Krems kom Georg Lebzelter för en månads vistelse och utställning på galleri Lokomotiv. Grafikstipendiet, i samarbete med Örnsköldsviks kommun, fick i år Helena Elfgren. Galleri Lokomotiv har flitig utställningsverksamhet.
Gästbostad finns.

KKV UMEÅ

kkvumea.wordpress.com
Är igång med 14 medlemmar.

Anna Lena Törnström har årliga kurser med Umeå Konstskola.

ÖSTERSUNDS KOLLEKTIVA VERKSTAD

harkekonstcentrum.se Projektatelje.

Har gästbostad.
Utställningar i samarbete med Härke Konstcentrum
I Härke Konstcentrums stipendium ingår en månads tillgång till verkstan samt utställning i Ahlbergshallen.
Miljöanpassad verkstad.

KKV LULEÅ

kkvlulea.se
Residenskonstnärer från Ukraina i samarbete med SWAN Ett residens mellan Råneå/Sweden och Berwick/England, Morag Eaton är en nu återkommande konstnär.
2-3 kurser per år.

Övrigt:

Ricklundgården i Saxnäs driver ett konstpedagogiskt projekt, med ambitionen att bygga upp en grafisk verkstad.

Några ord om Orsa Grafik, som ju inte hör till Norrlandsdistriktet, (ursäkta en okunnig,) men så roligt att de tog sig igenom djup kris och nu står stabilt med bra verksamhet i samarbete med kommunen.

Annikka Kronlid Arvidsson

_____________________________________________

RAPPORT FRÅN REGION SYD
Vi har nu 160 medlemmar från hela Skåne och från Köpenhamn.

Vi har en ambition att nå ut till den unga generationen och vi erbjuder därför studiebesök och workshops i de olika grafiska teknikerna till konststuderande från konsthögskolan, Lunds konst och designskola, och Östra Grevie folkhögskola. Det är viktigt att föra grafiken vidare.

Vi har tre anställda på verkstan, en trycktekniker en dag i veckan som kan hjälpa till med olika saker, till exempel att ta hand om nya medlemmar och visa gamla medlemmar tekniker man glömt bort, samt städning av lokalen. Administratören arbetar 60 %, och ekonomiansvarig 20%.
Vi har också arbetsgrupper som underhåller olika arbetsstationer.

Under 2022 kunde vi öppna igen för kurser och gästande konstnärer.
Vi har ett Residency program med våra samarbetspartner från Women ́s Studio Workshop i USA och Kunstlerhaus Lukas i Ahrenshoop i norra Tyskland.
Vi har nyligen knutit kontakt med en grafikverkstad i Turino i Italien som vi hoppas kan fungera. Där kan man jobba med boktryck.
Vi har också kontakt med Edition Basel i Schweiz som årligen håller en 12 dagars residens.

Under 2022 hade vi tre gästande konstnärer på en månadslång vistelse var. Två från USA och en från Tyskland. Under 2023 har vi hittills haft en gäst från USA, (i november kommer nummer två), och en från Tyskland, samt två gästande konstnärer från Japan som själva arrangerat besöket.

Under vistelsen ger konstnärerna ett Artist talk för medlemmarna.
I år kommer vi att skicka två konstnärer till USA och en till Tyskland.

Vi bjuder in konstnärer både från Sverige och andra länder att hålla kurser för att bredda kunskapen hos medlemmarna. Pengar från Kulturrådet gjorde det möjligt att ge kurser förra året i papperslitografi och Tetra paktryck. Vi bjöd också in en papperskonservator som höll kurs om papper. En konstnär från England kommer i oktober för att hålla en kurs i Moku Hanga och i november ger en italiensk konstnär kurs i kopparstick. Medlemmarna ger också kurser, vi hade en i laserskärning, en i collografi förra året. Detta året har vi möjlighet att söka pengar för tre år från Kulturrådet.

Vårt Artist Book Arkiv fortsätter att växa med donationer. I samband med Malmö Artist Book Biennal (MABB) i maj 2022 hade vi ett bord på själva biennalen, men visade även arkivet på Universitetsbiblioteket i Malmö. Nästa år deltar vi återigen.
I år ställde ABA (Artist Book Arkiv) ut på Ålgården i Borås.

Vi deltar i Malmö Open Studios (MOS) varje år, vilket ger oss möjlighet att visa verkstaden för utomstående. Några medlemmar är då på plats och demonstrerade trycktekniker på verkstan. Vartannat år organiserar MOS Professional Tours då curatorer kommer på besök.

Bästa biennalen som hålls för barn och ungdomar har också engagerat några av oss och vi ger workshops i enkla trycktekniker, och då håller vi till utanför verkstaden.

De fyra kollektiva verkstäderna i Malmö: Grafik, Monumental, Textil och Media har ett etablerat nätverk och träffas två till tre gånger om året.

Mellan de regionala verkstäderna finns också en samverkan, vi bjuder in varandra och får en inblick i de olika verkstädernas arbeten. Vi har hittills besökt Bromölla, Ängelholm och Höganäs i år.

Sofi Hagman

______________________________________

RAPPORT FRÅN REGION ÖST

GRAFIKVERKSTAN I VÄSTERÅS:

Verksamheten i Grafikverkstan utgörs av ca 10 medlemmar, det är lite svårt att uppskatta antalet då man är medlem i föreningen och inte i en verkstad utan ett antal verkstäder. Ekonomin har varit tillfredsställande tack vare bidrag från ”Återstarten” från Kur och utvecklingsbidrag från Region Västmanlands resurscentrum för konst.

Ekonomin har inneburit att vi kunnat genomföra två större workshops. Den första var i monotypi med Annelie Larsson Ljung med inriktning mot lösningsmedelsfri grafik. Den andra var torrnål med Lars Nyberg. Vi är väldigt glada över att ha kunnat genomföra dessa och flera medlemmar känner att de hittat sitt uttryck i verkstan. Ett alternativ vi genomfört  med några få medlemmar är sandbox eller sandlåda, där inga av oss var experter utan prövade oss fram med sprejakvatint.

Under året har vi haft besök av Hulda Stefansdottir från Rejkavik under en dag då hon ville prova på grafik. Hon var på ett  Artist residens i Sala.

Vi håller på att arbeta med att förbättra arbetsmiljön i verkstaden och där lösningsmedelsfri grafik är en del och en annan är en ersättning för asfaltsakvatint. Intresset för akvatint får avgöra hur vi går vidare med den senare. När det gäller lösningsmedelsfria färger finns det bra Aqua Wash från Charbonel och Aqua Safe från Cranfield. Dessa färger utöver Aqua som inte anses lika tilltalande av vissa grafiker.

Christer Törnkvist

_______________

GRAFISKA SÄLLSKAPETS VERKSTAD

Det har installerats en ny fläkt för 40000kr, vilket gör att ekonomin är ansträngd.

14-15 oktober håller Tomas en kurs i Fotopolymer och planerar ytterligare en kurs i DTP (direkt till plåt) där vi skriver direkt på plåten och belyser, (ingen film eller raster). Datum är oklart då den i september inte blev av. Intresserade kan höra av sig till [email protected]  bildpunkt.se 

Vi fick ett harts akvatintskåp av Nyckelviksskolan innan sommaren och vi kommer hålla en kurs till att börja med. Asfaltskåpet finns även kvar, så nu har vi två.

Ulli Evans håller kurs den 28-29 oktober i etsning och akvatint. Vi kommer gå igenom hur man blandar och mäter syra (järnklorid), hur man lägger akvatintetsning (hartspulver) och hur man gör sockerakvatint och andra experimentella etsningar. Kursavgift 1800kr+verkstadsavgift.

Det finns plats för nya medlemmar och GS medlemmar har förtur.

Tomas Holmqvist

___________

UPPSALA KONSTGRAFISKA VERKSTAD:

  • Vi har idag ca 70+ medlemmar
  • Vi har stöd från Uppsala Kommun och Kulturrådet
  • I samarbete med Region Uppsala Folkhögskola hålls en kvällskurs (25%) i Screentryck. Det är en kväll i veckan, 16 tillfällen och 13 deltagare.
  • Vi har korta kurser i egen regi, baskurser och masterclass i Screen, Elektrolys och Flerfärgstryck.
  • Vi har via samarbete med Studiefrämjandet en kurs i Colografi.
  • Vi har två konsthantverkare/designers som vill lära sig konstgrafiska tekniker och är här i utbytesprogram via Erasmus. De hittade oss själva och tillsammans skapade vi ett innehåll och det genomförs nu i höst. De är här 2 respektive 3 månader.
  • Vi har haft/har en gästkonstnär som residens, Timo Menke (10 dagar) med eget skapande. Han trycker träsnitt. Detta är ett pilotprojekt och jag äskar för att viska utlysa detta så att konstnärer kan ansöka om tio dagars residens 2024.
  • Vi jobbar på (ej klar) med att göra en utställning i ett utbyte med Orsa Grafiker där UKV ställde ut 2022.
  • Vi deltar i Regionalt projekt med föreläsningar, workshop och open studios ”Konstdygnet”.
  • Öppet Hus under Kulturnatten
  • Medlemsarrangerad utställning i Stenhagen/uppsala hösten 2023.
  • Knut- Konstfrämjandet i Uppsala har initierat organisations och föreningar att delta för att nätverka och informera om vad som händer och om det går att samverka. 
  • Skapande Skola är i uppstart och finns nu som program för skolor att välja UKV.
  • Frivilliga verkstadsträffar där medlemmar entusiasmerar varandra att träffas och jobba ihop.
  • Mm

Helena Laukkanen UKV

Lämna en kommentar