Notiser

Svart och vitt på Grafiska Sällskapet

Just nu visar Mats Svensson och Tomas Holmqvist grafik där natten tycks vara en gemensam nämnare och därför blir månen också den ljuskälla som båda låter lysa upp världen.

I Mats Svenssons etsningar/torrnålar målas staden, hamnen och landskapet ofta fram i en blåtonad svärta. Bilderna lockar till berättelser – som denna där någon tar vägen hem i en månbelyst och kylig kväll, ställer sin cykel mot husväggen och väl hemma pustar ut i favoritfåtöljen och låter sig omslutas i ett varmt torrnålsmörker. I mötet med Mats Svenssons bilder blir man gärna en som vill skapa egna nya bilder och som då blir till nya berättelser – så kan man fortsätta länge.

Tomas Holmqvists fotopolymergravyrer kan kanske sammanfattas i två ord – asfalt och träd. I en serie porträtteras asfaltens tecken och spår som skulle kunna uppfattas som viktiga och  märkliga uppmaningar. I en andra serie blir träden i en närbelägen skog mer förunderliga än vad vi vanligtvis tillåter oss uppleva dom. Även Thomas Holmqvists bilder lockar till berättelser där natten och månen måste finnas med. Dessutom uppmuntras man att skärpa blicken inför de landskap vi möter i vardagen – asfalt och träd.

Den svartvita grafiken som nu visas på Grafiska Sällskapet har, med alla sina gråskalor, också en stor färgprakt – gå och se själva!

Utställningen pågår till och med 19 oktober.

2022-10-10 Bo Ganarp

Lämna en kommentar