Notiser

THE WROCLAW SCHOOL OF PRINTMAKING

Det nya året på Edsvik Konsthall invigs med en polsk samlingsutställning där vi bjudit in professorer från fakulteten för grafik och media vid The Wroclaw School of Printmaking. Dessa professorer och tillika verksamma konstnärer både undervisar och tillämpar en bred variation av grafiska tekniker såsom etsning och gravyr, screentryck, stenlitografi, träsnitt, linoleumsnitt och digitaltryck samt mezzotint, fotoetsning och collografi. Grafik i överenskommelse med polsk tradition, men också en uppmuntran av moderna och experimentella tekniker.

The Wrocław School of Printmaking har utvecklats av tre generationer konstnärer/ lärare och till stor del även fd studenter-kopplade till den konstnärliga institutionen för grafik på fakulteten för Grafisk Konst och Media på Wroclaw Academy of Fine Arts. En faktor som bidrar till att göra skolan till ett föränderligt fenomen som ständigt genomgår nya transformationer. Det finns dock ett stort antal konsoliderande faktorer. Till de viktigaste hör otvivelaktigt den särskilda utbildningsprocessen, men även den konstnärliga bildtradition i Wroclaw-grafiken som utmärks av konstnärernas benägenhet att använda en specifik stilistik och metod i sitt skapande. Sist men inte minst, en orubblig energi att ständigt motivera de yngre generationerna att gå bortom en etablerade status quo.

WROCLAW EUROPEISK KULTURHUVUDSTAD 2016

Utställningsarrangör: Edsvik Konsthall

Konstnärer: Paweł Frąckiewicz, Mariusz Gorzelak, Aleksandra Janik, Sebastian Łubiński, Paweł Puzio, Wojciech Kołacz, Jacek Szewczyk, Anna Kodź, Sofia Palma, Marta Kubiak, Przemysław Tyszkiewicz, Magdalena Czerniawska, Zuzanna Dyrda, Marta Lech , Anna Janusz-Strzyż, Agata Gertchen, Chris Nowicki och Małgorzata Warlikowska.

Teknik: Grafik

Plats: Edsvik Konsthall Väst, Landsnorav. 42, Sollentuna

Utställningsperiod: 14 jan – 5 feb 2017

Vernissage: 14 jan kl 11.00 – 17.00, Invigning kl 14.00 med konstnär Mikael Kihlman.

Lämna en kommentar