Notiser

Utställning i Weissenfels

I ett reportage i Grafiknytt för ett år sedan skrev Christina Simon om sin resa genom Europa och sina besök på olika verkstäder under pandemin.

Nu har hon som tack bjudit in några av de konstnärer hon mötte under sin resa till en utställning i sin hemstad Weissenfels i Tyskland. 

Vi var lite frågande när vi kom fram – hade vi hamnat rätt? Ett stort stenhus, granne med kolonilotter och en del tomma fastigheter… Men här fanns ett fint galleri i två våningar som fått namnet Brandsanirung efter en tidigare brand i fastigheten.

Vi var inbjudna deltagare från Wien, Basel, Amsterdam, Odense och Borås. Christina hade ordnat med finansiering  och kunde erbjuda både boende och ett bidrag till resan. Under dagarna vi hängde utställningen lärde vi känna varandra lite bättre och allt gick mycket smidigt. Ett besök hos Überburgmeister hanns också med.

Vernissagedagen kom det mycket folk (alla med munskydd) och det hölls tal. 

Weissenfels visade sig också vara en del av den svenska historien. Här balsamerades Gustav II Adolf efter sin död i slaget vid det närliggande Lützen. Huset finns kvar och här finns numera ett museum som visar händelsen. Vi uppskattade dock mest den irländska pub som numera finns i bottenvåningen.

Och som alltid är det viktigt att knyta personliga kontakter även i en tid av distans.

Lämna en kommentar