Grafik i väst Göteborg
I år fyller Grafik i Väst 30 år. Det har vi firat med en samlingsutställning här i Moriska rummet i oktober. Ytterligare en stor utställning kommer vi att ha i det konstnärsägda galleri Majnabbe i Göteborg. Det blir vernissage den 19 november och avslutas den 4 december med stor fest.
Vi har också varit med på årets bokmässa i Göteborg. Vi skulle ha varit med redan för tre år sedan men pandemin satte stopp och i förra årets digitala mässa ville vi inte vara med, vårt mål var ju att presentera
Grafik i väst personligen till besökarna. Många av medlemmarna deltog under de fyra mässdagarna. Vi visade mycket varierad grafik i mässmontern, och försökte sälja grafikböcker.
Till bokmässan hade vi tagit fram en folder som vi delade ut. Ganska många. Den producerades av marknadsföringsgruppen som tog fram en noggrann skiss och skrev text. Vi hade ett gott samarbete med styrelsen. Göran Boardy tog fram originalfotona på bilderna till foldern och Maria Olausson gjorde originalet till tryckeriet. Foldern togs väl emot och nu får vi se vad mässan kan ge. Vi planerar också att ta fram en liten upplaga på engelska.
I början av juni ordnade Grafik i väst en workshop i Artist´s book för medlemmarna. Workshopen hölls i Onsala söder om Göteborg i anrika Rundqvists tryckeri. Ett familjeföretag sedan 1908 med alla nya tryckmöjligheter. Men de har också sparat blytyper och allsköns klichéer som de har i en särskild avdelning. Papper av spännande slag, hålslagningsmaskiner modell äldre osv. De har avdragspressar samt koppartryckspress. Under ledning av Marie Palmgren producerades möjliga och omöjliga böcker. För den som vill kan man hyra in sig under t ex en helg för en mindre summa.
Tidaholm och litografisymposiet
I somras under två veckor med början 25 juli kunde litografisymposiet äntligen bli av. Pandemin hade även här satt stopp. Den här gången var konstnärer från Mexico inbjudna och de hade en mycket fin utställning på konsthallen vid Hellidens folkhögskola.
Under den första veckan var det föredrag på förmiddagarna och på eftermiddagarna workshops i litografiverkstaden. Förutom från Sverige var det deltagare bl a från Tyskland, Estland, England, Danmark, Indien, USA och Mexico. Under symposiet fanns det också möjlighet att trycka egna litografier. Under båda veckorna pågick ytterligare två utställningar, en i en närliggande gymnasieskola och en i det sk Turbinhuset alldeles vid ån Tidan. Det var utställningar där konstnärer som arbetar med litografi kunnat ansöka till för att vara med. Man hade framställt en katalog där varje konstnär hade en bild med.
Vänersborg – Skövde – Borås – Åmål
Vänersborgs konstgrafiska verkstad har också jubileum i år. Verkstaden fyller 40 år i år. Den startades av den lokala mycket karismatiska konstnären Britta Emanuelson som till sin hjälp hade Göte Sällström som var medlem här i Grafiska sällskapet. Verkstan har nästan 50 medlemmar från stora delar av västsverige. Grafikverkstan har firat med en fest under hösten.
Skaraborgs konstgrafiska verkstad, Skövde har precis avslutat en medlemsutställning i Södertälje på Galleri Kretsen
Ålgården i Borås har fortsatt kurser och utställningar i sitt Galleri. Som avslutning på höstens utställningar en medlemsutställning som de kallar ”Svart på vitt”.
Konstgrafiska verkstaden i Dalsland, Åmål har haft medlemsutställning i Dalsland Center i Håverud under hösten.
2022-11-18 Marie Isaksson