Notiser

Hej, du ställer ut Gunilla Poignant

Konstnärer som ställer ut just nu svarar på några frågor som ett sätt att presentera sin utställning.

 

Hej Gunilla Poignant, du ställer ut på Grafiska Sällskapet nu, berätta lite om din utställning.

Jag visar mitt projekt Okänd Ö som är ett samspel mellan grafik och skulptur.

Vad ser man?

Man ser monotypier med motiv som påminner om stenar, öar, former och med titlar som Silur, Kambrium, Ordovicium, Diatom o.s.v.  Tillsammans med de grafiska verken ser man skulpturer vilande på podier som påminner om öar/ljuskroppar.

Har du någon titel, berätta om den.

Titel på min utställning är Okänd Ö. De grafiska verken härstammar från en vistelse på Fårö som stipendiat, Bergman Estate under 2018. Jag har arbetat utifrån material funnet på stränderna, de fossila rester av ett myllrade liv i det tropiska hav som där en gång fanns.

Skulpturerna har vuxit ur ett mångårigt experimenterande med plexiglas där jag undersökt dess utrycks möjligheter och ljus förmedlande egenskaper.

Under temat Okänd Ö har jag låtit dessa båda uttryck mötas, det uråldriga petrifierade och den ljusbärande industriella akrylen.

Vad för teknik, material och verktyg använder du?

Jag har arbetat med collografi i kartong och plywood och tryckt dem som monotypieri olika serier. Jag har tryckt på tjockt papper Hahnemühle 350g med vattenbaserade färger. Jag har provat mig fram, jobbat experimentellt och använt collografin för att hitta det kraftfulla nästan fysiska uttryck jag söker. Skulpturerna har jag gjort i plexiglas/akryl, tusch och sidentyg. Jag har limmat ihop skivor, bearbetat och format till transparenta ljuskroppar.

Vad har du tänkt på under arbetsprocessen och hur ser processen ut?

Jag har genom mina foton från Fårö fritt återgivit ett språk. Jag har sökt likheter och olikheter i uttrycken mellan grafiken och skulpturerna. Mina verk handlar ofta om motsatsförhållanden och mitt formspråk har ett ursprung från organiska former, där ljus och luftrum har stor betydelse.

Vad är dina inspirationskällor?

Helheten med vistelsen på Fårö med det karga, kala stenlandskapet och Bergmans värld, hus, filmer har gett inspiration, fokus och energi. Det dramatiska i landskapet som förändras så snabbt. Människans korta tid här på jorden och Bergmans dramatik i filmerna.

Säg något som var svårt eller som tog tid att lösa.

Jag hängde om utställningen tre gånger…. det blev mycket spikande… jag visste inte hur jag ville ha det. Men till slut blev jag nöjd, det var viktigt med samspelet grafik och skulptur.

Säg något som var lätt och lustfyllt att göra.

Det var underbart att vandra helt ensam på Norsta Auren på Fårö i den ljumma september vinden…. Det var också trevligt och lustfyllt att komma till den välkomnande atmosfär i Kretsens grafik verkstad i Södertälje där jag hyrt in mig och tryckt på onsdagar.

 

 

Lämna en kommentar