Reportage

Art Camp på Husby Gård 2017

För tredje sommaren i rad har Grafiska Sällskapet i samarbete med Husby konst och hantverksförening genomfört Art Camp, ett slags drop-in verkstäder som erbjuder konst och hantverksaktiviteter under loven i stadsdelen Husby/Kista utanför Stockholm. Målgruppen är barn och ungdomar från 10 år och uppåt. Grafiska Sällskapet har erbjudit skapande verksamhet i grafik under tre veckor.

Samtidigt deltog ”Art Gang”, tio ungdomar i åldern 15-19 år vilka var årets sommarjobbare inom kultur på Husby Gård. Ungdomarna har jobbat i en egen konstnärlig process och lärt sig olika konstnärliga tekniker och uttryckssätt och också varit med i verkstäderna tillsammans med barnen. Under 2017 har Husby Gård temat ”Frihet” för sin verksamhet. Det innebar att det kändes självklart att det även fick genomsyra verksamheten för barnen under veckorna. Reflektioner kring ord, översättningar och betydelser för frihet på olika språk uppstod.

Vi har tryckt affischer och banderoller i screentrycksteknik. Barnen och ungdomarna har också tryckt på T-shirts. Schabloner i papper skars vilket innebär en extra utmaning i hur man planerar bild/text för uttrycket. Att skära schabloner tränar också det hantverksmässiga kunnandet. Vi har också arbetat med andra grafiska tekniker och gjort flera gemensamma verk. Intresset bland de barn och ungdomar som deltog var stort för just ämnet och tekniken.

I och med att sommarjobbarna själva fick prova på alla tekniker kunde de använda sin tekniska kunskap och assistera oss handledare med barnen i de olika verkstäderna. Ungdomarna tog verkligen ansvar för den uppgiften, vilket var mycket positivt. De tre veckorna avslutades med en välbesökt endagsutställning i Husby Konsthall och en utställning av grafiken som producerats på Grafiska Sällskapets galleri en vecka i september i samband med att galleriet öppnat för säsongen.

Husby Gård är en fantastisk plats med fantastiska medarbetare. Vårt arbete där har varit otroligt givande.

Art Camp har genomförts med stöd av Stockholms stad och Stockholms läns landsting.

Ulla-Carin Winter, handledare under Art Camp

Lämna en kommentar