Reportage

En annorlunda resa som konstnär och grafiker under 6 veckor

Vi skulle till staden i bergen Guanajuato i Mexiko där jag varit för fyra år sedan. Hugo som är konstnär och har två grafikverkstäder äger också hotellet Alma del sol. Namnet betyder Sol i själen och en av verkstäderna ligger på terrassen. 

Hotellet vi bodde på hade plats för max 10 gäster. Rummen är charmiga med gamla rustika möbler och allt är inrett med starka färger. Många av gästerna är från USA och Canada och de flesta har något konstnärligt yrke.

Frukost

Klockan 09 samlades alla till en gemensam frukost med färskfrukt och någon tortilla. Det blev många härliga möten och kraft för dagens aktiviteter, alla skiljs åt för att sedan samlas igen vid 17-18 tiden då det är dags för en Margarita och sammanfattning av dagen.

Återsamling

Åsa Kvissberg
Fia Kvissberg

Vi Åsa Kvissberg och jag Fia Kvissberg gick till verkstaden och arbetade. Hugo visade oss en ny teknik av Monotypi vilket var att lägga lager efter lager av olika färger och strukturer på en plast som sedan trycktes på ett koppartryckspapper. Varje bild tog lång tid att göra men med fint resultat.

Monotypi och carburundum / Fia Kvissberg

En annan teknik som vi också har hållit på med är carburundum på plast plus monotypi bakrund.

Vi kom till solen och till färgernas land, även fast vintern nalkas och det var kallt på kvällar och mornar så kom temperaturen upp till 27 grader på dagen! 

Guanajuato

Guanajuato ligger i ett bergsområde och folk bor bokstavligen i bergen, det finns små gå vägar upp till bostäderna där bilar ej kan köra. Där är trappor upp och ned. Längs nere i en dalgång ligger centrum. Det finns inte många grönområden, men det finns en lite större park med en löparbana. Så befriande att se Mexikaner i alla åldrar och olika kroppsformer som springer eller går på löparbanan.

Den största delen av tiden har vi varit i Guanajuato. Vi gjorde också en rundresa för att uppleva El dia de muerte (dödens dag). Natten mellan den 1-2 November är den viktigaste tiden då familjen går till kyrkogården och till den dödes grav som de har smyckat med orangea blommor och ljus samt en ställning med fyra hålrum. De tar med sig mat, frukt och Tekila som de ska dela med den dödes ande. Ställningen med de fyra hålrummen är för att anden ska kunna komma in och gå ut.

Den dödes grav på ”El dia de muerte

I den Mexikanska konsten finns skelettet avbildat i olika former men oftast inom grafiken. De vrider och vänder på dödsbegreppet och skildrar den med humor. På dödens dag är det även många som klär ut sig i fina klänningar och målar skelett i ansiktet, en katrina. I bl.a Mexiko city och San Miguel går folk i stora tåg karnevaler med kreativa kostymer.

Vår resa slutade i Mexiko city som blev en häftig avslutning med besök av flera konstmuseer. Var man en gick i centrum så hände det något roligt på gatan. Roliga människor som visade upp sig med danser , konst live och musik.

I maj kommer förhoppningsvis Hugo från Mexiko till Stockholm och håller en kurs i monotypi i min ateljé i Stockholm. Så välkommen att höra av dig om du vill vara med på en sådan 5 dagars kurs.

Fia, Hugo och Åsa

2022-11-27 Fia Kvissberg

Lämna en kommentar