Reportage

Art Camp på Husby Gård

I samband med utställningen Ny grafik i oktober 2014 på Husby Konsthall i Sollentuna föddes en idé om ett samarbete med Husby Konst och Hantverksförening och Grafiska Sällskapet på Husby Gård.

Husby Gård är beläget ca 600 meter från Husby tunnelbanestation. I kanten av Järvafältet ligger denna gamla by med en mängd äldre byggnader. Där finns en vacker konsthall, ateljéer och verkstäder för keramik, grafik, snickeri och en målarsal. Kaféet serverar hembakt bröd och är öppet varje dag. Husby Konst och Hantverksförening driver verksamheten och samarbetar med olika organisationer i närområdet.

Vi möttes i november planerade för Grafiska Sällskapets deltagande i sommarens Art Camp. Art Camp är en återkommande verksamhet för barn under skolloven på Husby Gård. Med medel från Stockholms stad och Stockholms läns landsting kunde vi genomföra deltagandet.

Runt ett femtital barn i åldrarna åtta år och uppåt deltog i aktiviteterna. Grafikverkstaden har utrustning för screentryck och en Domeijpress. Barnen jobbade i de olika verkstäderna med avbrott för en vegetarisk lunch som smakade gudomligt. Tillagad och serverad av Hussein i kaféet.

Det allra första vi la på tryckbädden och drog genom pressen var små blommor vi plockade utomhus. Och fick en blomma i tunna färger som resultat på papperet. Vi fortsatte att plocka växter i skogsdungarna runt om husen. Valsade den vattenlösliga färgen Agua Intaglio på plastskivor, arrangerade växterna på skivan och tryckte. Vände på växterna och gjorde flera eftertryck. Ett gemensamt tema för både grafiken och keramiken tog form och det kom att bli fåglar. De fåglar vi hade runt knuten och i trädgården på Husby Gård studerades och avbildades i torrnålsteknik, linoleum och cellplast, ett enkelt material för de yngsta att trycka högtryck med. Man bara ritar med pennan i den mjuka plasten som blir nedtryckt.

Vi ville också att några verk skulle bli kollektiva så vi målade och valsade färg på stora tryckark. Där sedan var och ens fåglar trycktes. På monotypierna med växter trycktes vi också fåglarna i både högtryck och djuptryck.

Högen med bilder växte och blev otroligt tjock. Barnen jobbade på energiskt och experimenterade mycket med att just valsa färg och trycka.

En eftermiddag hade vi besök av en grupp ungdomar i Röda Korsets regi. De gjorde kamratporträtt i torrnålsplast. Suomia och jag färgade in plåtarna, ungdomarna valsade färg över och tryckte.

Efter 14-dagars intensiva arbete var det dags för vernissage i trädgården. Barnens alster arrangerades på husväggar, i träden och på marken. Föräldrar och övriga intresserade kom. Bland besökarna var också kultursekreteraren i Rinkeby-Kista stadsdels förvaltning, Ulrika Nilsson-Nilsfors, Hon var mycket positiv till GS samarbete med Husby Konst och Hantverksförening.

Senare under sommaren genomförde Olle Halvars en workshop i screentryck med ungdomar som deltog i ett längre konstprojekt på Husby Gård. De tryckte både på t-shirts och papper som sedan blev en del i ungdomarnas utställning i konsthallen.

Det har varit otroligt roliga och inspirerande veckor tillsammans med barn från Husby, Tensta och Kista och de som jobbar på Husby Gård, Kerstin, Sven, Hussein, Zahrah, Shakir och Soumia. Tack till er alla, vi ses på Novemberlovet! Vi kan rekommendera ett besök på Husbygård, närmast på programmet är en Artist´s book utställning i Konsthallen 21 november-6 december. Öppet för alla att lämna in verk. Information och anmälan finns på www.husbygard.nu

Olle Halvars och Ulla-Carin Winter

Lämna en kommentar