Reportage

Kurs med Fredrik Lindqvist på KKV Monumental och KKV Grafik Malmö

Tre dagars fortbildning i träsnitt på tyg pa KKV Monumental  i Malmö i samarbete med KKV-Grafik och KKV-textiltryck, Malmö 23-25 oktober. Konstitutet arrangerade kursen.

Till fortbildningen hade 9 flitiga och duktiga  konstnärer anmält sig. Kl. 9.00 den 25 oktober
startade kursen på KKV Monumental i Malmö. Efter att alla deltagarna hade församlats, gick jag igenom hur man på bästa sätt arbetar med skärverktygen, bygger upp bilden grafiskt och vilka oändliga möjligheter det finns när det kommer till tryckning av den färdigskurna plattan. Man kan trycka plattan på grafikpapper, enfärgade och mönstrade tyger. Av de tryckta textildelarna kan man också bygga upp ett collage. Redan vid genomgången uppstod många intressanta frågor kring tekniken och uppbyggnaden av bilden av den mycket engagerade deltagargruppen.

Därefter valde deltagarna ut varsin MDF-platta och började att skissa upp bilderna på dess yta och sedan skära ut motiven. De deltagande konstnärerna hade bakgrund inom områden som  textil, grafik, måleri, design, installation och skulptur. För mig var detta en spännande blandning av konstnärer som skapade dynamik i gruppen.

Konstitutets ledare hade försett oss med frukt, kaffe och te och under pausen avnjöts detta i kombination med livliga diskussioner om erfarenheter inom konsten och livet.

Dag 2 hade alla deltagarna skurit färdigt sina plattor. Vi gav oss över för tryckning av motiven
till KKV Grafik som ligger alldeles i närheten av KKV Monumental. KKV Grafik är en väldigt ljus och rymlig grafikverkstad och enormt välutrustad för tekniker inom alla grafikens områden. Det var därför mycket roligt att kunna ta del av grafikverkstaden och deras kunniga personal.

Eftermiddagen på dag 2 och hela dag 3 tillbringade vi för tryckning i verkstaden.
Möjligheten fanns nu att trycka på tyg och papper. Ett par av eleverna testade också att trycka
på tröjor. Det var spännande att se hur de olika motiven tog sig uttryck pa de olika materialen.

Det var intressant för gruppen och för mig att se spännvidden av alla olika bilder som visade sig vid tryckningen. Då gruppen bestod av redan färdiga och skickliga yrkeskonstnärer inom olika områden uppstod ett utbyte inom gruppen som var väldigt fruktbart. För mig blev det några intressanta dagar med en mycket duktig och trevlig grupp. Även jag som lärare lärde mycket av den mångfacetterade gruppen. Det proffsiga och trevliga bemötandet av Konstitutets ledare och KKV Grafik personalen vid planering och utförande ledde till i mina ögon en mycket lyckad kurs.

Fredrik Lindqvist

_____________________________________________________________________

Reflektioner kring Träsnitt & Textiltryck.

Kurs med Fredrik Lindqvist på KKV Monumental och KKV Grafik Malmö.

Jag hade möjlighet att delta i kursen Träsnitt &Textiltryck som arrangerades av Konstitutet i samverkan med Textiltryck Malmö. Vi var åtta intresserade kolleger som mötte upp på KKV Monumental den 23-25 oktober för att ta del av Fredrik Lindqvists kunskaper kring träsnitt och tryck på tyg, och visade prov på sina verk och arbetsmetoder.

Det var verkligen intressant och roligt att få möjlighet att pröva på att jobba med träsnitt.

Vi var tre ”textilare” från KKV-Textiltryck Malmö, och det var en utmaning att överföra egna idéer och vårt ”textila bildspråk” till träplattor men också mycket roligt eftersom det finns en del gemensamma nämnare i processen. Framför allt när vi kom så långt som till provtryck.

Vad som slog oss direkt var Fredriks utveckling till sitt högst personliga sätt att arbeta med tryck på tyg. Man fick en känsla av ”nöden är uppfinningarnas moder” när han berättade om och visade exempel på hur han arbetade fram sina stora, sammansatta bilder av tyg.

Jag tror att Fredrik fick lite tips av oss när det gällde praktiska finesser avseende textil, liksom att vi fick en inblick i hur man kan sammanföra de olika teknikerna – screentryck och träsnitt.

Arbetet vid tryckpressen i Grafikverkstaden var intressant att prova på. Även här tog vi med oss erfarenheter som kanske egentligen inte är gängse när det gäller högtryck.

Jag tycker att samverkan över gränserna när det gäller konstnärligt uttryck och praktiska kunskaper är intressant ut flera synvinklar. Dels kunskapsmässigt, men också socialt och för att vidga sitt kontaktnät. Att få gästa KKV Monumental och KKV Grafik och möta positiva och intresserade kolleger var en ny och välkommen möjlighet som gav mersmak. Kanske är det vår tur att arrangera en kurs för grafiker på Textiltryck Malmö nästa gång? Detta öppnar också upp för möjligheten att utnyttja de olika verkstäderna vilket känns roligt och intressant inför kommande projekt.

Dyveke Zadig / Konstnär

_____________________________________________________________________

Träsnitt och textiltryck

Tre dagars utbildning i textila uttryck med Fredrik Lindqvist i samarbete med KKV Grafik och KKV Textiltryck i Malmö

Jag tecknar ofta djur efter levande modell och jag är en flitig gäst i djurparker.

Ibland kan jag fånga en rörelse i flykten, och det är just det flyktiga som jag vill hålla kvar i dessa bilder – och det är tyvärr just det som så ofta går förlorat i en bearbetning.

Fredrik Lindqvists unika teknik med träsnitt på tyg är fascinerande och innovativ. Under hans utmärkta ledning kunde jag utveckla mina skisser och ge dem en nydaning. Med träsnittets lite opolerade form lockades nya dimensioner fram, utan att förlora kontakten med den ursprungliga karaktären.

Mina gamla textiltryck kom till användning på ett överraskande sätt. Jag hade med mig alster som på kursen fick nytt liv med denna högtrycksteknik; det blev så att säga en recycling med nya bilder ovanpå de tidigare. Den ristade fiberplattan valsades in med färg och kunde därefter tryckas på tyg eller papper, en både enkel och genial metod.

Bilden jag valt ut är tryckt på grafikpapper. Det är ett lodjur från Skånes djurpark, ett av mina favoritmotiv – fascinerande, men ack så skyggt och svårfångat – måhända just därför så förtrollande.

Så fick mina skisser ny gestaltning med Fredriks fräscha, finurliga idéer – och mina djur fick nya kläder på KKV i Malmö!

Sist men inte minst vill jag framhålla den goda inspirationskälla som mina kunniga kurskamrater utgjorde.

Lisbeth Olsson
Bildkonstnär
Oxie

lodjur

____________________________________________________________________

Deltagare

Dyveke Zadig, Susanne Silverbåge, Linnea Carlsson, Birgitta Niepoort, Silvia Wieser, Kajsa Lind, Hanna Rundqvist, Lisbeth Olsson.

Konstitutet (organisatör) http://www.konstitutet.se

KKV Monumental (verkstad) http://www.kkvmm.se

KKV Textil (verkstad) http://www.textiltryckmalmo.se/

KKV Grafik Malmö (verkstad) www.kkvgrafikmalmo.se

Lämna en kommentar