Huvudutställningen visas på Silesians museum som i sig är väl värt ett besök. Museet som stod färdigt 2015 är byggt i en gammal kolgruva som är centralt belägen i staden. Man har tillvaratagit de gamla byggnaderna men också byggt nytt. Flera olika museer samlas i de gigantiska lokalerna som sträcker sig sex våningar under jord och som förutom museer dessutom inrymmer konsertlokal, konferenslokal och restauranger.
Av de 633 verk av 266 konstnärer som sökte för att delta i TGP 10, kvalificerade sig 97 verk för huvudutställningen. ”Vad är grafik idag?” undrade utställarens curator, dr Hab. Grzegorz Hańderek från Konsthögskolan i Katowice.
Deltagarna kom från alla generationer. De unga grafiker pekade på dagens problematik i samhället och talade om sociala frågor. Olika generationer möttes, från klassiker till debutanter. När det gäller teknik är det inte bara ett klassiskt tryck på papper, det är också en simulering i ett virtuellt utrymme.
Barbara Juras vinnande arbete, som fick sitt Grand Prix och 1:a pris av kultur- och nationalministern med motiveringen ”Ingen i juryn hyste någon som helst tvekan om att detta arbete förtjänar Grand Prix – en enkel teknik, ett mycket aktuellt budskap, medan det fortfarande är mycket direkt i sitt uttryck. Bilden består av en 2 x 5 meter stor databearbetad utskrift, av fotografier på flaskor och plast i havet, som exponeras på väggen. Framför på golvet ligger ett antal screentryckta ihopknycklade papper med samma motiv.
Tomasz Winiarski tog emot andra priset för två fantastiska arbeten i mezzotint / torrnål, och den tredje utmärkelsen gick till Mariusz Filipowicz Face machine, intermedia graphics.
”Juryn kunde välja mellan arbeten som utförts med hjälp av nya medier och mer traditionella tekniker. När det var mellan dessa områden fanns en tydlig gräns, nu började de passa ihop. Vart tredje år är det ett bra tillfälle att se hur stor och mångsidig grafiken i världen är”, tillade juryns president Ingrid Ledent.
Vid TGP 10 hölls också föreläsningar av prisjuryns medlemmar:
Modhir Ahmed (Sverige), Ingrid Ledent (Belgien), Paul Coldwell (England), Ciprian Ciuclea (Rumänien) och Krzysztof Tomalski (Polen) pratade alla om sin skapande konst, Modhir Ahmed visade FKVs verkstad som är en miljövänlig verkstad och gjorde extra workshop i konstskolan för professorer och studenter om olika sätt att minska skador av kemikalier i arbetet.
Det var verkligen glädjande att vara i Polen och se hur väl de tar hand om grafiken. På vernissage var det massor av folk i olika generationer som var intresserade av konstgrafik. Det går inte att se i andra länder!
Vid TGP visades också flera utställningar med grafik i Katowice:
På Galleri Arena Rozgrywe
Utställning av Kamil Kocurek, vinnare av TGP:s 9:e Grand Prix (Galeria + Rondo Sztuki)
Galeria Sztuki Współczesnej ”Elektrownia
„Powiązania” – grafika i multimedia, Adama och Natalii Romaniuk.
Rondo Sztuki Gallery, BWA.
Minnesutställning med Tomasz Struk (född 1952 i Bytom, död 2004 i Berlin)
Galleri Ateneum
Utställning avTomasz Daniec: Southwest
10 TGP Triennial Polsk Grafik kan ses till 27 januari 2019 i (Silesian) śląskim Museum i Katowice.