Reportage

Uttersberg – Rum för konst och grafik

Lars Nyberg i färd att trycka ett grafiskt blad

I Uttersberg, beläget i norra Västmanland på gränsen till både Dalarna och Närke, finns Galleri Astley.

Det är ett konstcentrum som ligger på en spännande plats med en intressant brukshistoria.

I byn finns Grafikverkstan Godsmagasinet, som drivs av konstnärerna Lina Nordenström och Lars Nyberg, där de hållit till sedan 2009

Idén om att kunna omvandla godsmagasinet till en grafikverkstad startade under en surströmmingsmiddag i Uttersberg redan 2008.

Lina och Lars har sedan dess skapat en fantastisk grafikverkstad där man både kan trycka högtryck och djuptryck.

Tack vare ett stort kontaktnät och fantastiska donationer har verkstan nu en utrustning av högsta kvalitet.

Lina har ett specialintresse för boktryck. Hon intresserar sig för språket och orden som en sinnlig upplevelse – inte minst visuellt – och därigenom har intresset för olika typsnitt vuxit.

Linas bilder och boktryck kommer vi kunna ta del av på hennes utställning på Grafiska sällskapet i Stockholm 25 september till 13 oktober nu i år 2021.

Interiör i Godsmagasinet

Lars arbetar med torrnålsgravyr som han menar är magiskt. Och han har som han säger repat plåtar i nästan 50 år och beskriver det så här”…stålnålens resa i plåten och att försvinna in i landskapet av några kvadratcentimeter kopparplåt…”

En av Lars Nybergs torrnålsgravyrer kan man se på Liljevalchs vårsalong 2021, som pågår fram till den 22 augusti.

Lina o Lars samarbetar med flertalet grafiska organisationer runtom i länder som Finland, Norge, Danmark, Tyskland, England, Irland, Kina och i Sverige.

De låter även andra konstnärer, poeter och grafiska formgivare komma och arbeta i deras verkstad mot en hyra. De har också ett gästrum till uthyrning för ändamålet.

Verksamheten drivs som en ideell förening. Galleri Astley äger magasinet och är därigenom GG:s största sponsor, eftersom de inte tar ut någon hyra. Därför kan GG hålla låga hyror för gästkonstnärer.

Läs mer på deras hemsida www.grafikverkstan.se

Godsmagasinet är omringat av den utställningsverksamhet som startade med att Astley Nyhlén, som hade galleri och bokhandel i Köping, fick chansen att köpa det nedlagda stationshuset, byggt 1897 i Uttersberg, dit han flyttade sitt galleri. Första utställningen var i maj 1977.

Numer drivs Galleri Astley av barnen till Astley och Ruth Nyhlén, de tre syskonen Anders, Hans och Elisabeth Nyhlén.

Galleri Astleys Stationshus och utställningshall

Galleri Astley består också av ett museum . I museet finns mycket grafik att se. I serveringen på bottenvåningen finns screentryck av flertalet konstnärer runtom på väggarna och ett rum med konsthantverk.

På museets bottenvåning

Går man en trappa upp finns ännu mer grafik av olika slag och högst upp på andra våningen finns en permanent utställning med den ryska konstnären Ernst Neizvestnys grafik, måleri och skulptur.

På området har syskonen Nyhlén också startat både en ram- och screenverkstad. I screenverkstan kan konstnärer få hjälp av Anders Nyhlén att trycka en upplaga.

Mellan stationshuset och museet finns en spännande skulpturpark att beskåda.

Bakom galleriet/stationshuset håller det på att skapas en måleriskulpturpark med Eva Zettervalls verk.

Eva Zettervall

Se närmare om allt detta på www.galleriastley.com

Ta en tur till Uttersberg och bli omfamnad av grafik och konst av alla de slag. Går att nå dit även för icke bilburna med tåg via Köping och länsbuss mot Skinnskatteberg.  

2021-08-10 Anne-Lie Larsson Ljung

Lämna en kommentar