Tryckt. Grafik som samlarobjekt, massmedium och skrytverk presenterar grafiska blad av äldre mästare från 1400-, 1500-, och 1600-talen och deras omvälvande bildvärld. Samtidigt ger utställningen en inblick i den europeiska massmedians födelse och diskuterar parallellt hur konstverk tar plats i konsthistorien, samt vilka motivval som grafiken möjliggjorde. Presentationen ger även en fördjupad bild av Göteborgs konstmuseums samling av grafiska blad och vilka avtryck enskilda samlare har gjort genom åren.
Nya tekniker – nya möjligheter
De nya teknikerna öppnade även för motiv som sällan förekom i måleriet. Då grafik inte var beställningsverk i lika hög grad som inom måleriet kunde konstnärerna slå an ett mer personligt tilltal och en bredare publik fick ta del av spelkort, folkliga scener och exotiska djur.
I utställningen visas verk av tungviktare som Albrecht Dürer (1471–1528), Lucas van Leyden (1494–1533), Marcantonio Raimondi (1475–1534), Rembrandt van Rijn (1606-1669) sida vid sida med okända mästare. Några av höjdpunkterna är Mäster ES (verksam ca 1450–1467) Kristi födelse från omkring år 1450 som räknas till ett av de tidigaste grafiska bladen i europeisk historia, och Battista Francos (ca 1510–1561) Sankt Hieronymus, ett av de till storlek största bladen från 1500-talet.
– I utställningen vill vi bland annat lyfta hur motivvalen blev fler med en större publik. Motiven i flertalet av de grafiska bladen som visas i utställningen skiljer sig från det som vi är vana att se i måleri från samma tid. Publiken kommer att mötas av burleska scener från bondbröllop, sprakande fyrverkerier och en upp- och nervänd värld, säger Kalle Väljemark.
Dolda skatter
Utställningen omfattar ett hundratal verk ur Göteborgs konstmuseums stora samling av grafik. Med anledning av verkens ljuskänslighet och av utrymmesskäl har museet sällan möjlighet att visa konst på papper. Nu ges publiken en unik chans att ta del av ett stort urval av den ofta dolda konstskatten.
– Att aktivt synliggöra samlingens potential utifrån en mångfald av perspektiv är en viktig del i museets arbete. Det känns spännande att nu öppna dörren till den äldre bildskatt som utgör grunden till museets omfångsrika grafiksamling, säger Anna Hyltze, tf museichef Göteborgs konstmuseum.
Göteborgs konstmuseums samling omfattar drygt 70 000 verk från sju århundraden, varav samlingen av konst på papper består av närmare 61 000 akvareller, teckningar och grafiska blad.
Utställningen pågår mellan 14 mars – 16 augusti 2020.