Reportage

Codex Book Fair & Symposium i San Francisco 2019

 

Sex konstnärer med väldigt olika förhållningssätt till boken som konstform representerar Sverige, som en del i ”Nordic Focus” under den stora artists book-mässan CODEX Book Fair & Symposium i San Francisco 3-6 februari 2019 (www.codexfoundation.org) . Initiativet togs av den norska konstnärsorganisationen Codex Polaris (www.codexpolaris.com) , som i sin tur bjudit in projektledare från samtliga nordiska länder. För Sveriges deltagande svarar Carina Fihn och Lina Nordenström.
Målsättningen har varit att ge en bild av vad som karaktäriserar den svenska scenen för artists books i dag. Urvalet av böcker visar exempel på avancerat och intressant bokhantverk, bokobjekt med ett konceptuellt innehåll, unika böcker där narrativet är centralt, såväl som bokdesign där boken som objekt har använts på ett kreativt sätt. Här möts bildkonst, litteratur, hantverk och design. Böcker av stort format, såväl som små häften  i mindre upplagor, kommer att finnas med på mässan.

Deltagande konstnärer är Jennifer Bergkvist, Lars Fernell, Carina Fihn, Joakim Kruse Lykke, Lina Nordenström och Richard Årlin.

På seminariet är det Thomas Millroth, konsthistoriker och författare, som kommer att representera Sverige med en föreläsning om artists books i vårt land. Inom kort kommer hans bok i ämnet, publicerad på Tragus förlag.

Lina Nordenström

 

Den 2:a februari 2019 är det dags för en vernissage på SFCB, San Francisco Center for the Book i USA, för en utställning där boxen POSTED/UNPOSTED visas tillsammans med ytterligare böcker och boktryckta verk av 9 av de nordiska konstnärer som deltagit i projektet. Utställningen marknadsförs som en del av NORDIC FOCUS, vilket på initiativ av Codex Polaris (www.codexpolaris.com),  organiseras inom ramen för Codex Foundations stora artists book-mässa i San Francisco (www.codexfoundation.org), som pågår 3-6 februari.

POSTED/UNPOSTED är ett nordiskt letterpress-projekt som initierades av Imi Maufe och Lina Nordenström, i samband med ett artists book-seminarium i Grafikverkstan Godsmagasinet 2016. Tjugofem konstnärer, poeter och grafiska formgivare bjöds in att bidra, till det som slutligen sammanställdes till en ”artists box”. Realeasen var på BABF, Bergen Art Book Fair, i Norge oktober 2017. Sedan dess har projektet presenterats eller ställts ut på Konstfacks bibliotek, Rönnells Antikvariat, Malmö Artist Book Fair, Turn the Page book fair i Norwich, UK, Galleri Pi, Köpenhamn, Leeds Letterpress Conference, UK, Viborgs bibliotek, Danmark, och nu senast på Grafik i Västs galleri i Göteborg i januari 2019 (www.codexpolaris.com/postedunposted.html).

Lina Nordenström

Lämna en kommentar