Besökte London i slutet av maj och passade på att titta in hos det närliggande londonprintstudio som är en av ca 10 kollektiva grafiska verkstäder i stan. Det första som möter oss är utställningsrummet med fönster mot gatan. Där visas intressant nog de affischer som var början till hela verkstaden.
londonprintstudio startade 1975 under namnet Paddington Printshop. Då ägnade man sig mest åt screentryck och tryckte samhällsengagerade och politiska affischer inspirerade av den polska affischkonsten. Verkstaden startades av John Phillips och Pippa Smith som under de första månaderna bedrev verksamheten från sitt köksbord men i maj öppnade verksamheten i Marylands Community Centre (The Factory) och började verka för lokalsamhället.
Verkstaden välkomnade alla – allt från olika lokala grupper till lokala musiker som Sex Pistols och Joe Strummer och genom att producera några av de mest livfulla aktivistaffischerna på 1970-talet blev Printshop en förebild för den samhällsengagerade konsten över hela Storbritannien.
Utställningen visar arbetet i Printshop, som var verksamt i centrala västra London, från öppningen 1975 till den enorma kampanjen på 80-talet om bostäderna i Westminster, som blev den mest framgångsrika bostadskampanjen i nutid.
Till skillnad från många andra politiska affischmakare från den tiden, var printshop-teamet direkt engagerade i olika sociala problem. Denna frihet från kommersialism innebar att det man producerade ofta blev mer besläktat med konst än med kommersiell design, och ibland snarare mer måleriskt än grafiskt.
Ironiskt nog har många av dessa affischer idag blivit samlarobjekt.
I dag som då är londonprintstudio är en konstnärsdriven icke kommersiell verkstad i västra London som drivs med stöd av bl av Arts Council. 1995 påbörjades arbetet med att förvandla londonprintstudio till en modern verkstad med digital utrustning och 2000 flyttade verkstaden in i en ny ändamålsenlig lokal på Harrow Road. Under de senaste 10 åren har man utökat samarbetet med universitet och professionella grafiker. Man har även arbetat internationellt och nuvarande projekt är ett utbyte mellan konstnärer i Teheran och London.
Numera har fortfarande screentrycket en central roll i verkstaden. När man stod i valet mellan en befintlig planoffsetpress och en utökad screenavdelning så blev det planoffsetpressen som åkte ut. Och nuförtiden finns det bara en stenlitopress kvar i verkstaden. Däremot är screenavdelning det första som möter besökaren med två stora tryckpressar och ett gigantiskt ljusbord med plats för mörkerförvaring av screenramar undertill. Vidare in i lokalen finns stenlitopressen, en letterpress och syrarum. Den avlånga öppna rummet i verkstan avslutas med en avdelning för djuptryck och en fönsterrad ut mot kanalen.
Verkstaden har idag runt 300 medlemmar som betalar en mindre summa i årsavgift. Sen är det bokning om tretimmarspass som gäller för att arbeta i verkstaden och som kostar runt 170 kr per arbetspass. Tider kan bokas onsdag till lördag 10.30-13.30 och 14.30-17.30.
Om du skulle ha lust att jobba i London en period så är du välkommen på samma premisser som övriga medlemmar.
Avslutar vistelsen i England med ett besök i Sevenoaks, som ligger strax söder om London, där det är vernissage på Printfest i den kommunala utställningshallen. Det är en blandning av professionella grafiker och amatörer i en mycket varierande och spännande utställning. Utanför utställningssalen finns det möjlighet för besökarna att själva pröva på att trycka en bild. Det är fullt med folk och intresset är stort.