Reportage

Grafik i Väst och Grafiska Sällskapet på Supermarket Art Fair 20-24 april 2016

Deltagarna i det gemensamma grafiska installationsprojektet mellan Grafik i Väst och Grafiska Sällskapet i Stockholm var Eric Saline, Jakob Leijonhielm, Maria Erikson och Nina Bondesson (som var med på fredagen). Med var också tillfrågade studenter från de båda förberedande konstskolorna i Göteborg; Laurens Rohlfs (Domen konstskola) och David von Bahr (Göteborgs konstskola).

Förberedelserna inför supermarket påbörjades ett par månader innan i på KKV Göteborg. Vi planerade upplägget under installationsveckan och vad vi skulle göra, vi kom överens om att utforma en gör-det-själv installation på plats i Stockholm. På KKV använde vi en laserskärare, vilken Eric Saline har behörighet till, för att utforma illustrationer i tunna mdf-skivor, motsvarande träsnitt. Jakob Leijonhielm har kontakt med en golvläggarfirma där vi fick tillgång till ca 15 x 1,5 meter linoleum att skära i och trycka på plats i Stockholm. Ett två meter långt rör som vi skulle fylla med grus kunde användas som portabel och provisorisk tryckpress på plats.

Tisdagen den 19 april packades Eric Salines bil med mdf-skivor, 100 kg linoleum, 200 kg grus, diverse verktyg och tryckpapper till bredden och vi begav oss till Stockholm. Runt klockan 19 anlände vi till Svarta Huset vid Telefonplan i huvudstaden där Supermarket skulle börja dagen därpå. Hela båset ställdes iordning med bord att färga in valsen, skära linoleum samt att förvara verktyg på. Mitt på golvet inom båsets golvyta placerades den provisoriska tryckpressen och fylldes med de 200 kilo grus som medtagits. Efter ca tre timmar var vi färdiga med båset och begav oss av till respektive övernattningsbostad.

På onsdagen var det mingel och VIP-dag för de olika gallerierna på Supermarket. Vi startade klockan 11 och började valsa färg och skära linoleum ganska direkt.

Resten av veckan fortlöpte med nya linoleumtryck, tryckta med den medtagna tryckpressen på golvet, tryck gjorda med enbart kroppstyngd och fanzine verkstad. Utbyte oss konstnärer emellan med tips och idéer, korsbefruktade uttryck. Reaktionerna från allmänheten och de andra gallerierna som var verksamma var rakt igenom positiva. Det blev många intressanta samtal och flertalet verkade motiverade att testa grafiska uttryck. Tanken var egentligen inte en workshop men vissa åskådare deltog även i karvandet i och tryckandet av linoleumet.

På lördagen gjorde Eric och Maria en performance tillsammans med 3:e Våningen (Göteborg) som hade sitt bås mittemot vårat. De dansade/gick på papper samtidigt som deras fötter var täckta i olika färger vilket skapade ett intressant mönster på pappret.

Söndagen plockades samtliga tryck, verktyg och tryckpressar ner och ihop efter stängning och allt material packades åter in i Erics bil och vi for tillbaka mot Göteborg.

1 kommentar

  • Bra jobbat! Låter superkul. Kunde tyvärr inte gå på Supermarket i år…..så jag missade kalaset. Det är fantastiskt att se och höra om allt som händer inom grafiken nu för tiden. Rent av verkligt spännande att få vara med om hur allting utvecklas. Grafiken har framtiden för sig.

Lämna en kommentar