Rapport från grafiksymposium på Färöarna 8 oktober 2022
Lördag 8 oktober var en händelserik och intensiv dag. Vi startade med att samlas vid Nordens Hus i Tórshavn, ett kulturcentrum vars uppgift är att främja Färöisk så väl som skandinavisk konst och kultur. Huset ritades av norske arkitekten Ola Steen och isländske arkitekten Kolbrún Ragnarsdóttir, uppfördes 1983 och dess konstruktion består av material från samtliga skandinaviska länder. De stora glaspartierna och stålbalkarna som husets konstruktion består av är gjorda i Danmark. Taket är gräsbeklätt enligt isländsk tradition, de invändiga väggarna är klädda i svenskt trä, golvet består av norsk granit och möblerna är finsk design. Huset är otroligt vackert och har flera scener där det ofta är uppträdanden, konserter och utställningar.
I mötet deltog representanter från relativt nystartade verkstaden och grafiska föreningen ListGraFo i Torshamn, Norske grafikere, Endegra, Grafik i Väst, Grafiska Sällskapet, Fyns Grafiske Værksted, Konstföreningen i Torshamn, KHiO, Grafikk verksted Fredrikstad samt Grafisk Værksted Vejle.
Mötet leddes av Jona Rasmussen från ListGraFo. Vi fick en fin presentation av deras arbete på Färöarna.
Jan Pettersson, professor i Grafikk på KHiO presenterade sitt konstnärskap, och berättade om hur han undersöker fotogravyr genom historien under besök på olika grafiska arkiv i Europa, bland annat Musee Arts et Metiers i Paris och St Brides Library i London.
Norske Grafikere, representerade av Karin Augusta Nogva och Cathrine Finsrud Stustad, presenterade sin verksamhet och det stora arbetet de gjort med Grafikguiden, ett häfte samt en rad artiklar och filmer runt ämnet definiering av originalgrafikk, ett stort samtalsämne på norska grafikscenen. De pratade även en del om DGA – digital graphic art och utmaningarna med dess definiering.
Den norska konstnären Astri Luihn, sedan många år bosatt på Färöarna, presenterade sitt konstnärskap och visade oss en rad offentliga uppdrag utförda på just Färöarna.
Bárður Dal Christiansen, en färöisk arkitekt, lärare och konstnär engagerad i ListaGraFo, berättade om sina olika arbeten med inbjudna konstnärer för storskaliga muralmålningar på öarna. Dal Christiansen arbetar själv med street art och grafik.
Den danska konstnären Birgit Kirke berättade om Grafisk Værksted i Vejle, Danmark där hon själv är aktiv. Föreningen har 23 medlemmar och är helt frivilligbaserad, med fantastiskt fina verkstäder. Kirke pratade även om sitt eget konstnärskap och hur hon växt upp på Färöarna. Just nu spenderar hon drygt 1 månad på Artist in Residence i Torshamn och kommer under vistelsen att arbeta med bland annat högtryck.
Under mötet presenterade Jan Petterson förslaget om ett samarbete runt ett nordisk Master-program i grafik. Han berättade om sina farhågor för grafikens utveckling med tanke på de minskade utbildningsmöjligheterna på Nordens konsthögskolor, och presenterade detta som ett förslag för ett steg i rätt riktning. Jim Berggren presenterade Endegra och sitt arbete där, bland annat en artikel som tar upp just detta, hur den akademiska och teoretiska inriktningen på konsten, framförallt på skolorna, gjort att tekniken och materialet övergetts mer och mer. Hur ska vi kunna dela materialkunskapen och intresset för grafiken när det inte längre finns tillgängligt som metod i form av verkstäder på konsthögskolorna? Hur kan vi komma åt problemet? Det diskuterades bland annat om att ”konflikten” mellan den teoretiska och materialbaserade konsten i den akademiska utbildningen inte behöver finnas.
Vi pratade om att alla som nu mötts på Färöarna representerar olika verkstäder och föreningar, organisationer som behöver göra sina röster hörda om hur klimatet för grafiken ser ut idag. Det är tydligt att utbildningssystemet inom grafik i norden dalar, och vi diskuterade möjligheten att tillsammans skapa en nordisk delegation som kan fungera som samordnare av ett större nätverk. Ett som förhoppningsvis kan göra skillnad genom till exempel vädjan till utbildningsorgan, upprop och andra insatser. Att skapa en nordisk plattform av intresserade: nordiska verkstäder, skolor, utbildningsväsen, museer etc. Som första steg valde de deltagande plattformarna att sätta samman en första nätverksgrupp som kan starta upp och fungera som samordnare.
Traces, Becoming – utställning på Nordens Hus
Dagen fortsatte med invigning av utställningen ”Traces, Becoming”, curaterad av konsthistorikern Eva Furseth, på Nordens Hus. Förutom en fin presentation av samtliga konstnärer och deras verk var det en livekonsert och boksläpp för Furseths ”Traces, Becoming – New Faroese Graphic Art”.
Deltagande konstnärer:
Astri Luihn
Bárður Dal Christiansen
Jana Jonhardsdóttir
Jón Sonni Jensen
Jóna Rasmussen
Kári Svensson
Rannvá Holm Mortensen
Sigrun Gunnarsdóttir
Besök på Färöarnas Konstmuseum
Efter invigningen av utställningen på Nordens Hus var det dags för ett besök på Färöarnas Konstmuseum: Där fick vi en fin visning i lokalerna, blev introducerade till en rad färöiska konstnärer, och museets stora samling av grafik. Bland annat fick vi se fantastiska verk av Janus Kamban, Jóna Rasmussen och Elinborg Lützen.
Middag i ListGraFos verkstad
På lördag kväll var samtliga deltagare i symposiet bjudna till ListGraFos fantastiska grafikverkstad på middag. Vi fick en rundvisning av lokalerna som är välordnade och utrustade för de flesta grafiska tekniker. Vi bjöds på god mat och dryck, bland annat en hel del färöiska specialiteter som torkad fisk och öl från lokala bryggerier.
2022-11-22 Tova Fransson