Reportage

Same, same but down under

Ibland faller allt på plats. Under hösten hade jag möjlighet att resa till Australien igen efter 24 år.Mitt resesällskap skulle jobba fem dagar i Canberra så det var vårt första mål. Från Sidney tar det fyra timmar med tåg, dieseltåg!! Landskapet utanför tågfönstret var torrt och den tidiga våren visade en lätt grönska, stora vidder med kor och stora lantbruk. En och annan känguru studsade iväg skrämda av tågets framfart. Canberra ligger lite högt i jämförelse med Sidney så temperaturskillnaden var stor, det var kyligt när vi kom fram och bara några dagar innan hade man faktiskt haft snö. Efter någon dag blev det vårvarmt och jakarandan och andra exotiska träd blommade rikligt.

Innan jag åkte hemifrån tänkte jag att jag ville besöka en grafikverkstad i Canberra men kände ingen. Efter lite googlande och ett mejl till Alison Alder, grafiker, lärare vid Australia National University (ANU) och styrelsemedlem i den konstnärsägda grafikverkstaden Megalo Print Studio fick jag kontakt med henne redan dagen efter mitt sända mejl. Hon skrev: Welcome.

I entrén på universitetets konstavdelning träffade jag Allison. På andra sidan jordklotet. Det funkade! Hon visade mig runt i de stora lokalerna på universitetets grafikutbildning. Två våningar med avdelningar för stenlito, etsningsrum och pressar för djuptryck och ett stort utrymme för screentryck. En av lärarna hade ordnat med inomhusmiljön genom att placera växter som hängde från en specialgjord vägghängd tingest. Varför inte? Allt som tillför ett bra arbetsklimat kan inte vara fel.

Allison erbjöd mig att följa med till en grafikverkstad en liten bit från universitetet på andra sidan den konstgjorda sjön som delar Canberra i två delar. Över bron förbi det pampiga biblioteket och regeringsbyggnaden. Strax efter National Art Galleri ligger Megalo Print Studio, konstnärsägd grafikverkstad. Här finns två anställda. Verkstan inrymmer en liten utställningshall och tryckrum för djuptryck, stenlito och screentryck för arbete på både papper och textil. Jag fick veta att de även har Artist in Residence. På hemsidan megalo.org kan du läsa om det och se mer av verkstaden och deras verksamhet.

Så långt borta men ändå välbekant. De grafiska teknikerna är universella, som ett gemensamt språk oss grafiker emellan.

Lämna en kommentar